София. Отношенията на България и Азербайджан в енергийната област са

...
София. Отношенията на България и Азербайджан в енергийната област са
Коментари Харесай

Азербайджанският външен министър Елмар Мамедяров: Отношенията на България и Азербайджан в енергийната област са важна основа за по-нататъшното развитие на сътрудничеството ни

София. Отношенията на България и Азербайджан в енергийната област са значима основа за по-нататъшното развиване на съдействието ни. Това сподели в особено изявление за Агенция „ Фокус “ министърът на външните работи на Азербайджан Елмар Мамедяров. Министърът съобщи, че дългогодишните връзките сред България и Азербайджан дават съответни резултати. „ Един от тях е съглашението за експорт на азербайджански газ за България. Енергийната област, съставлявайки икономическа основа на азербайджанско-български връзки, е значима за по-нататъшното развиване на съдействието сред двете страни “, разяснява Мамедяров. „ Надяваме се, че планът за газова връзка България-Гърция скоро ще бъде осъществен и по този метод ще направи допустимо превозването на азербайджански газ в България от 2020 година Това ще открие нови и спомагателни благоприятни условия за съдействие в областта на енергетиката и други области “, изясни външният министър на Азербайджан. Мамедяров означи значими резултати от съдействието сред двете страни през последните няколко години като реституция на архитектурно-музейния резерват „ Трапезица “ с поддръжка на фондация " Гейдар Алиев " и откриването на директната въздушна линия Баку-София, оперирана от " Бута Еъруейс " от януари тази година. „ Смятаме, че откриването на тази линия ще играе значима роля за усилване на контактите в другите сфери на връзките сред двете страни, изключително в региона на туризма “, сподели още той.
Елмар Мамедяров акцентира, че има съвместен интерес и необятни благоприятни условия за разширение на съдействието в области като енергетиката, превоза, селското стопанство, туризма, ИКТ и околната среда.
„ Като цяло вероятностите на връзките сред Азербайджан и България са оптимистични. Азербайджан има намерение да задълбочи и разшири съдействието с България в доста области. Доволни сме, че това предпочитание е взаимно “, разяснява външният министър на Азербайджан.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР