София. Отделен фонд за пътна безопасност ще повиши сигурността по

...
София. Отделен фонд за пътна безопасност ще повиши сигурността по
Коментари Харесай

Инж. Ясен Ишев, експерт по транспорта: Отделен фонд за пътна безопасност ще повиши сигурността по пътищата в страната

София. Отделен фонд за пътна сигурност ще увеличи сигурността по пътищата в страната. Това сподели в изявление за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ инж. Ясен Ишев, ръководител на Научно-техническия съюз по превоза, който разяснява тежката касатрофа на автомагистрала „ Струма “. Според него с цел да премине пътната ни инфраструктура на по-високо равнище, са нужни средства, политическа воля и надзор при разходването им.

„ Транспортната ни система дава отговор на минималните условия за сигурност, само че това не е задоволително. Трябва да дава отговор на по-високи условия, изключително пътищата от главната пътна мрежа - автомагистралите, първокласните и част от второкласните пътища. Автомагистралите са скоростни пътища, които са най-голям клас и са най-безопасни. Това го потвърждава и статистиката. Да се мисли, че там има някаква основна неточност на плана, е несериозно. Там всеки ден минават над 14 000 транспортни средства към този момент повече от 15 години. Не бих споделил, че инфраструктурата не е изпълнена според плана. Да, ограничаващата система е от остарелия вид, към този момент не се ползва за новите сектори от автомагистралите, само че както споделят и проверяващите за жалост се касае за човешка неточност “, добави инж. Ясен Ишев.

По думите му сред 7 и 9 % са случаите на ПТП и на броя починали и ранени по автомагистралите от всички произшествия, които стават по републиканските пътища. 90% от произшествията се случват поради човешка неточност.

„ Пътните проектанти и инспекторите по пътна сигурност се стараят първо да проектират, по-късно да изградят пътищата оптимално безвредни, предвидими, щадящи, с цел да не се стига до съдбовни произшествия като този на „ Струма “. Но тук има струпване на условия – водачите са карали 8-9 часа в тъмната част на денонощието, отмалялост, дъжд. Вероятно е можело да се размине “, изясни специалистът.

Осветление по нашите автомагистрали не е планувано, а за положителното положение на пътната мрежа са нужни съществени средства, акцентира инж. Ясен Ишев.

„ Осветление има единствено при тунелите, на пътни възли, покрай обитаеми места, както и по магистрални сектори в урбанизираните територии. В българската нормативна база не е залегнало автомагистралите да бъдат осветени. По отношение качеството на настилките по републиканската пътна мрежа по данни на пътната организация към 65% от настилките са в положително и приблизително положение, а към 35% са в неприятно положение. Но в продължение на 10 години пътната мрежа въобще не беше финансирана. За да се доближи положително положение на 75% от пътната мрежа, в продължение на 10 години би трябвало да бъдат вложени по 2 милиарда лв. годишно “, сподели още той.

Необходимо е да се обръща по-голямо внимание на пътната мрежа, вложения и надзор при разходването им, като се стартира от съществуващите пътища, тъй като е значимо те да бъдат в положително положение, разяснява инж. Ясен Ишев.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР