София отбелязва своя празник - 17 септември. Църквата почита паметта

...
София отбелязва своя празник - 17 септември. Църквата почита паметта
Коментари Харесай

София чества своя празник

София отбелязва своя празник - 17 септември. Църквата уважава паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, се празнува Денят на София. Денят е разгласен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година Почитта към мъчениците Вяра, Надежда и Любов и майка им София е и респект към добродетелите, които ни крепят - вярата, вярата, любовта и мъдростта.

Според преданието София е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите 3 дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на гибелта им надлежно са на 12, 10 и 9 години). Заради привързаността си към християнството св. София и нейните дъщери са грубо осъдени от римската власт по време на гоненията против християните. В житията се загатват императорите Нерон, Адриан, Траян, Диоклетиан, като варира методът, по който е било изпълнено самото наказване. Значението на описа обаче остава непроменено.

По традиция честванията на празника ще стартират с тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени звания "Почетен жител на София ", "Почетен знак на Столичната община ", както и "Значка на София ". След това общинският съвет ще заседава за последно в този състав и в този мандат. Следващата сесия на общинарите ще е след изборите на 27 октомври. В дневния ред на последното съвещание са включени по-скоро предизборни точки като решаването на проблемите със застрояването на противоречиви парцели в регион "Младост " или отчуждаването на последния парцел, необходим за построяването на кръгово кръстовище в регион "Студентски ".

Празничната стратегия стартира в 11:30 часа с публична гала по издигането на знамето на града пред храма "Света София " и церемониален водосвет.

В 18.30 в Народния спектакъл „ Иван Вазов " ще бъдат връчени премиите на Столична община за ярки достижения в региона на културата. Краят на тържествата ще сложи светлинно шоу на площад Александър Първи от 20:30 часа.

Денят на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е разгласен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година

По мотив празника на София през днешния ден с безвъзмезден вход ще работят Зоологическата градина, парк-музей „ Врана ", Регионалният исторически музей и Софийската градска художествена изложба.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР