София. Още четири забележителни творби ще се състезават за Голямата

...
София. Още четири забележителни творби ще се състезават за Голямата
Коментари Харесай

Международният конкурс за първи и втори филми на 26-ия София Филм Фест

София. Още четири забележителни произведения ще се състезават за Голямата премия
„ София – Град на киното “

„ Нетърпение “ („ Time of Impatience “) е турското предложение в тазгодишния интернационален конкурс. Режисьорът Айдън Орак споделя за две деца от оскъдно кюрдско семейство от Диарбекир, непокорни братя, които на път за учебно заведение всеки ден минават около първокласен парцел с басейн. Те извънредно доста желаят да се потопят в този басейн и с всеки минал ден желанието им пораства, до момента в който не се трансформира във въпрос на живот и гибел. Басейнът е ограден с висока стена, с бодлива тел и има защита - нито един от проектите им не сработва. Двамата братя стартират лична класова война в опит да намерят отговор на въпроса, който всекидневно си задават – „ Защо светът е толкоз благоразположен към едни и неправдив към други? “...

В копродукцията сред Германия и Сенегал „ Тубаб “ („ Toubab “), дебют на режисьора Флориан Дитрих, се засягат съществени тематики като законите за имигрантите, расизма и хомофобията, а решението за пресъздаване на действителността е през призмата на комедията – дръзновен ход, който е адресиран към необятна публика. Сюжетът се завърта към Бабту и неговия другар Денис – пъвият преди малко е излязъл от пандиза и жадува да стартира живота си „ на чисто “, само че напълно скоро още веднъж се оказва във властта на силите на реда и единственият ход, който би го избавил от депортиране, е в случай че се ожени за човек от Германия. След като нито едно от гаджетата му не се взема решение на такава сериозна стъпка, Бабту и Денис вземат решение да „ опитат шанса си “ в гей-общността и да потвърдят, че са подготвени на всичко, с цел да запазят другарството си.

В „ Любовна ария “ („ A Love Song “, 2022) на американския режисьор Макс Уокър-Силвърман вземат участие Дейл Дики („ Winter`s Bone “) и Уес Стъди („ The Last of the Mohicans “), притежател на почетната премия на Американската киноакадемия за 2019 година. Действието във кино лентата се развива в идиличен къмпинг в планините на Колорадо, където една жена прекарва дните си, слушайки птиците, лови раци от езерото и се пробва да открие станция на остарялото си радио. Но най-много тя чака Лито, своя безценен другар от детството, който не е виждала от десетилетия. „ Любовна ария “ е чиста магия: елементарна, дълбока и напълно поглъщаща любовна история сред двама герои в хубостта на пустинята – съвременен уестърн, неочакван и музикален, който ще развълнува публиката по целия свят ”, счита Габор Грейнър от „ Films Boutique “.

Името на Натали Бианкери е познато на българската аудитория – късометражните й филми са взели участие в предходни издания на София Филм Фест, а дебютният й филм „ Среднощно “ („ Nocturnal “) бе показан в интернационалния конкурс на 24-тия СФФ през 2020 и журито ѝ присъди своята Специална премия. Вторият ѝ пълнометражен филм „ Вълк “ („ Wolf “) е взел участие като план на 15-ото издание на копродукционния пазар София Мийтингс 2018, където получава Голямата премия „ Дани Лърнър “ от филмовото студио „ Ню Бояна “.

Авторката на кино лентата е поверила основните функции на двама млади артисти - Джордж Маккей и Лили-Роуз Деп, които си партнират по провокационен метод.

Разказът наблюдава Джейкъб, който живее с вярата, че е вълк, затворен в човешко тяло. Изпратен в специфична клиника, той и останалите пациенти с чувство за „ животинска “ същина са подложени на рискови форми на лечения за „ лекуване “. Когато той среща тайнствената пума, другарството им се развива в неустоимо привличане и пред него изниква съществено предизвикателство – би трябвало ли да се откаже от същинската си същина в името на любовта?!…

Пълната стратегия на филмите в Международния конкурс за първи и втори игрални филми включва:

* „ Бъди до мен “ („ Stand by Me “) – Русия, режисьор Тамара Дондурей;
* „ Бърлогата “ („ The Den “) – Италия, режисьор Бейтриче Балдачи;
* „ Вълк “ („ Wolf “) – Ирландия-Великобритания-Полша, режисьор Натали Бианкери;
* „ Диви корени “ („ Wild Roots “) – Унгария-Словакия, режисьор Хайни Киш;
* „ Липсващият режисьор “ („ The Absent Director “) – Иран, режисьор Арванд Даштарей;
* „ Любовна ария “ („ A Love Song “) – Съединени американски щати, режисьор Макс Уокър-Силвърман;
* „ Мис Осака “ („ Miss Osaka “) – Дания-Норвегия-Япония, режисьор Даниел Денчик;
* „ Нетърпение “ („ Time of Impatience “) – Турция, режисьор Айдън Орак;
* „ Смирен “ („ Humble “) – България-Румъния, режисьор Светослав Драганов;
* „ Соната “ („ Sonata “) – Полша, режисьор Бартош Блажке;
* „ Тубаб “ („ Toubab “) – Германия-Сенегал, режисьор Флориан Дитрих;
* „ Януари “ („ January “) – България-Португалия-Люксембург, режисьор Андрей Паунов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР