София. Оперативните служители от сектор Противодействие на престъпността през ГКПП“

...
София. Оперативните служители от сектор Противодействие на престъпността през ГКПП“
Коментари Харесай

Оперативните служители от сектор „Противодействие на престъпността през ГКПП“ в Главна дирекция „Гранична полиция“ заемат второ място в колективните награди „Полицай на годината 2018“

София. Оперативните чиновници от бранш „ Противодействие на престъпността през Граничен контролно-пропусквателен пункт “ в Главна дирекция „ Гранична полиция “ (ГДГП) заемат второ място в груповите награди „ Полицай на годината 2018 “. Това оповестиха от ГДГП . Наградата се дава за показания от тях висок професионализъм и реализирани резултати в битката против трафика на хора за полова употреба и прането на пари.
За първи път в историята на „ Гранична полиция “ чиновници от бранша са част от интернационален взаимен проверяващ екип. В резултат на следствието в България и Франция е оголен канал за извеждане на млади дами за Франция. Установени и арестувани са общо 9 трафиканти. Издадени са 16 Европейски заповеди за арест. Разпитани са 51 жертви и очевидци на незаконната активност.
През 2016 година чиновници от бранша получават информация за български жители, които набират млади дами на територията на България и ги извеждат във Франция за полова употреба. Информацията се уголемява, реализират се работни срещи и се обменя информация с Централната работа на Франция за битка с трафика на хора (OCRTEH). Работи се взаимно с българската прокуратура, следователи от Национална следствена служба, териториални структури на ДАНС.
На 3 юли 2018 година по едно и също време на територията на три страни - България, Франция и Германия се организира интернационална интервенция за секване на трафика на хора за полова употреба. Действията са под управлението на шефа на ГДГП, прокурор от Районната прокуратура в Оряхово, водещ следствието за България и съдия-следовател при Специализирания углавен съд в град Нанси, водещ следствието за Франция. Служители от Главна дирекция „ Гранична полиция “, РДГП Бургас и РДГП Аерогари правят оперативно-издирвателни дейности на 11 адреса на територията на София, Софийска област и Бургас.
В България са открити и арестувани петима българи - уредници на трафика на дами за проституция. Към сегашния миг и петимата са екстрадирани във Франция. На територията на Франция и Германия са открити и арестувани други четири лица, участници в незаконната организация. Осигурена е отбрана на жертва на трафика благодарение на неправителствени организации. При осъществяването на процесуално-следствените дейности са събрани материални доказателства – финансови средства, произведения от благородни метали, документи за парични преводи, които са предоставени на интернационалния екип по следствие за документиране на незаконната активност трафик на хора за полова употреба и пране на пари.
За осъществената цялостна активност от чиновниците от бранш „ Противодействие на престъпността през Граничен контролно-пропусквателен пункт ”, в ГДГП е получено благодарствено писмо от българския управляващ прокурор и френските магистрати при Специализираната прокуратура в Нанси за безупречната организация при провеждането на интернационалната интервенция. В писмото се отбелязва, че с помощта на професионализма на чиновниците от бранш „ Противодействие на престъпността през Граничен контролно-пропусквателен пункт ” в отдел „ Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница ” в ГДГП е нараснал престижът на Министерство на вътрешните работи и българската прокуратура пред „ EUROJUST ” – Хага и задграничните магистрати.
Професионално осъществените оперативно-издирвателни дейности, взаимоотношението с партньорските служби и неправителствените организации са съображение за отличната оценка и присъденото второ място в груповите награди „ Полицай на годината 2018 “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР