София. Общият размер на договорените инвестиции във всички държавни индустриални

...
София. Общият размер на договорените инвестиции във всички държавни индустриални
Коментари Харесай

НКИЗ: Общият размер на договорените инвестиции във всички държавни индустриални зони в страната надхвърля 390 млн. лева към края на 2017 г.

София. Общият размер на контрактуваните вложения във всички държавни индустриални зони у нас надвишава 390 млн. лв. към края на 2017 година Разкритите работни места са над 2100, а повече от 130 български и задгранични компании са получили поддръжка за развиването на бизнеса си в държавните зони. Това сподели изпълнителният шеф на „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД (НКИЗ) Антоанета Барес в изявление за вестник „ Стандарт “, оповестиха от пресцентъра на НКИЗ .
Тя заключи и най-новите индустриални терени, с които НКИЗ е разширила портфолиото си през 2017 година: парцели в Кърджали с обща повърхност към 95 дка, разширение на Икономическа зона София-Божурище с 115 дка, идно прибавяне на нови терени и към Индустриален и логистичен парк – Бургас. „ Край Бургас, също така, имаме концепция, взаимно с кмета на Община Бургас, за потребление на бившето летище в Равнец като индустриална зона на правилото на ad hoc планове “, уточни Барес. За там към този момент се водят диалози със сериозен огромен вложител, който да сложи началото на развиването на терена.
Разширяването на портфолиото с индустриални зони и терени на НКИЗ ще е една от дилемите през 2018 година, споделя изпълнителният шеф на сдружението и напомня, че в тази посока са подписани меморандуми за съдействие с редица общини – Варна, Бургас, Сандански, Видин, Ловеч, Дупница. Водят се диалози и с Горна Оряховица, Кюстендил и други Идентифицирани са също нови площи в София, Перник и Търговище.
Инвеститорите търсят стратегическа локация, инфраструктура и съществуване на работни фрагменти. НКИЗ предлага всички тези преимущества на фирмите, само че също така България е доста положително място за вложения. " Стабилни сме стопански, постоянни сме политически, имаме терени, имаме мощности, имаме доста интелигентни младежи, които учат както в България, по този начин и в чужбина ", изясни Антоанета Барес.
По отношение на компликациите, пред които е изправена НКИЗ, тя показва, че едната е обвързвана с нелогичните обжалвания на публични поръчки, а другата – с бавното административно обслужване и дългият интервал, който е нужен за издаването на всички документи за стартирането на един капиталов план в България.
„ И в двете насоки сме много дейни. Благодарни сме на Министерството на стопанската система за това, че работи интензивно по понижаване на административната тежест. Целта е за реализацията на какъвто и да е план да се минимализира броят на документите, изключително на тези, които страната издава сама. Т.е. да не ги изисква от бизнеса, а да ги употребява по длъжностен път “, разяснява изпълнителният шеф на НКИЗ.
Тя обръща внимание и на плана Fast Tracking Success, за който в края на 2017-а получи премия „ Златно сърце “. Програмата е ориентирана към ускорено професионално създаване на младите фрагменти на университетите посредством непрекъсната претовареност и стажове в задгранични компании в индустриалните зони. Целта на плана е и да се понижи разминаването сред търсене и предложение на работни фрагменти, което сега е един от най-сериозните проблеми в бизнеса.
„ Стремим се да осигуряваме осведоменост на вложителите, изключително на задграничните, по въпроса за съществуването на работните фрагменти. Когато една задгранична компания пристигна при нас, пита от кое място могат да наемат фрагменти – ние желаеме да сме потребни с информация “, съобщи Барес.
В момента по плана компанията си сътрудничи с някои от водещите български университети и кариерните им центрове – Софийския университет, УНСС, Нов български университет, Техническия университет в София, Лесотехническия университет; следва сключване на меморандуми с Минно-геоложкия университет, с бургаски и варненски университети, с Пловдивския университет, а в бъдеще и със междинните професионални учебни заведения.
Освен разширението на портфолиото на НКИЗ с нови терени, различен приоритет на компанията през 2018 година е работата по построяването на гръбнака на инфраструктурата на множеството зони, тъй че когато един вложител избере да реализира инвестицията си в държавна индустриална зона, да има базовата инфраструктура и да стартира много по-бързо да осъществя плана си.
„ Друга значима самодейност, която сме поели и ще се опитаме още при започване на годината да сложим основите ѝ, е иницииране, с поддръжката на Министерството на стопанската система и на работодателските организации, на промени в нормативната уредба и обособяването на индустриалните зони правно, т.е. да бъде регламентиран статутът на подобен вид територии. Въпросът е по какъв начин ще се урегулира това – дали ще бъде с нов нормативен акт, или с промени в настоящ нормативен акт, само че това е въпрос на правна техника “, сподели още Барес.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР