София. Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния

...
София. Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния
Коментари Харесай

МРРБ: Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

София. Нови 10 млн. евро ще бъдат вложени в пограничния район сред България и Турция в планове за запазване на околната среда и развиването на резистентен туризъм. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . Те се отпускат по Програмата за трансгранично съдействие Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 година На гала в Министерството на районното развиване и благоустройството заместник-министър Деница Николова и заместник-министърът на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ връчиха договорите на бенефициентите, подписани по втората покана за подаване на планови оферти по Програмата. " Общо 23 планови оферти започват своята реализация с обезпеченото финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 контракта ", посочи зам.-министър Николова. " В рамките на първата покана за набиране планове бяха подписани 43 контракта за 10 млн. евро, 41 от които към този момент са изпълнени ", заяви още тя.
„ Това е една доста значима стратегия за трансграничните райони, тъй като с запас от 28 млн.евро ние съвместяваме нашите старания в партньорства, с цел да създадем по-защитима околната среда, да смекчим вредите от естествени бедствия, да щадим ресурсите си и да развиваме и съхраним културно-историческото си завещание “, означи зам.-министър Николова. Тя означи, че в границите на оповестените предложения за набиране на планове са подадени 325 оферти, което е явен знак за известността на Програмата и огромния интерес от бенефициентите от пограничните райони. „ Днешното събитие е от изключителна значимост за постигането на крайната цел на Програмата. На първо място, тъй като средствата се дават на най-качествените планове в интерес на хората от района. Всеки от тях ще способства за развиването и опазването на общия трансграничен район “, сподели още Николова. Тя обърна внимание, че се намираме се в основна година за европейските фондове и Интеррег стратегиите, в която би трябвало да бъде обезпечен висок ритъм на осъществяване на настоящите стратегии с взор към бъдещите такива и полагане на основите за сполучливото им пускане. „ Целта ни за идващия програмен интервал е да осигурим стратегически метод, основан на характерните потребности на трансграничния район, който да усили успеваемостта от кохезионната политика и да има директен резултат за икономическото развиване. През есента ще стартираме разговор с всички заинтригувани страни за бъдещата рамка и вложенията след 2020 година “, сподели още заместник-министърът.
Зам.-министър Фарук Каймакчъ поздрави бенефициентите за сполучливите планове. „ В Турция имаме сентенция, че съседа има потребност даже от пепелта на комшията си. Затова ние отдаваме огромно значение на околните си връзки с България. До тук ние изпълняваме по най-хубавия и съразмерен метод програмата за трансгранично съдействие към този момент 10 години. Благодаря на всички, които имат принос в използването на програмата. Проектите ще имат директен принос за развиването и благоденствието на градовете, в които се намираме, и ще развие връзките сред двете страни “, сподели зам.-министър Каймакчъ. Той уточни, че в бъдеще програмата би трябвало да продължи да поддържа развиването на туристическия бранш, транспортните връзки и планове, които дават решение на проблемите е развиването на градовете в граничните области.
Програмата Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020, ориентирана към подсилване на потенциала на потенциала за трансгранично съдействие, обгръща областите Бургас, Ямбол и Хасково за територията на Република България и провинциите Одрин и Къркларели на територията на Република Турция. Общият размер на средствата в сегашния програмен интервал е съвсем 30 млн. евро.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР