София. Ние с удоволствие ще рекламираме широко новите правила, защото

...
София. Ние с удоволствие ще рекламираме широко новите правила, защото
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Забраната на гео-блокирането разкрива повече възможности пред потребителите за трансгранични сделки

София. Ние на драго сърце ще популяризираме необятно новите правила, тъй като приветстваме тяхното въвеждане, съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в утринния блок на ТВ „ Европа ” след решението през вчерашния ден на Европейския парламент за отпадането на гео-блокирането при онлайн извършване на покупки. Това оповестиха от КЗП . „ Като народен орган, който има грижа за потребителите, това, че те разполагат с от ден на ден права и че ще могат да се възползват от тези удобства, може единствено да ни радва ”, добави той.
Според Маргаритов данните на Европейската комисия, че едвам 15% от потребителите на територията на Европейски Съюз пазарят трансгранично, а 65% от онлайн търговците са ползвали така наречен гео-блокиране демонстрират, че то фактически е било действителен проблем. „ Това значи, че Вие не можете да си купите нещо от немски уебсайт и се пренасочвате към уебсайт на територията на друга страна. Уловката е, че изискванията са разнообразни, вследствие на което можете да закупите същата стока на друга цена или пък друга стока, а не пожеланата от Вас, защото тя не е налична във въпросния уебсайт ”, изясни той ограничаването, с което до момента са се сблъсквали потребителите. Най-много са случаите на пренасочване към други уеб сайтове при продажбата на битовата електроника – към 80%, както и на резервациите за хотели – 40%.
„ Сега към този момент, когато един търговец предлага дадена стока на територията на Европейски Съюз, той е задължен да подсигурява достъпа на потребителите от целия Европейски Съюз до тази стока ”, добави Маргаритов. Той уточни, че във връзка с доставките има някои тънкости, само че е помислено и за това. „ Когато въпросният търговец не доставя стоката до страната, от която тя е поръчана, има и нов пакет правила, които се приготвят в областта на доставката на пратки ”, разясни ръководителят на КЗП.
Правилата за гео-блокирането ще стартират да работят до девет месеца, т.е. преди края на актуалната година.
Според Маргаритов времето е задоволително търговците да пренастроят конфигурацията си и даде образец с мобилните оператори, които за няколко месеца съумяха да се оправят с измененията по отношение на отпадането на роуминга в Европейски Съюз. „ Ние ще следим дали новите правила се съблюдават от българските търговци, а когато български консуматори имат проблем с задгранични търговци в Европейски Съюз, на помощ ще се протече функциониращия към нашата Комисия Европейски потребителски център ”, съобщи Маргаритов.
Председателят на КЗП обърна внимание на това, че все още обектите на авторско право са изключени от разпоредбите за гео-блокирането: „ Има уговорка, която резервира опцията да се разпрострат и върху тези обекти. Но по отношение на заплащането на услуги с онлайн наличие пък има различен нов правилник, който ще се ползва от средата на месец март. Той дава опция на консуматори, които са закупили услуги за онлайн наличие – спортни излъчвания, филми, електронни книги, в личната си страна, да имат достъп до тях на територията на целия Европейски Съюз. ”
В подтекста на премахването на бариерите пред онлайн търгуването Маргаритов означи, че приемането на всички разновидности на заплащане е значим миг. „ Не се позволява търговецът да ограничи опциите, по които да бъде заплатено. Всички налични на територията на евросъюза платежни принадлежности могат да бъдат употребявани ”, акцентира той.
По мотив отпадането на таксите за заплащане с банкови карти в Европейски Съюз ръководителят на КЗП напомни, че такава възбрана в България съществува от няколко години в Закона за платежните услуги и платежните системи. Но в този момент българските консуматори могат да пазарят все по-често от задгранични уеб сайтове. „ Не на всички места в Европейски Съюз до неотдавна имаше такава възбрана. Вие можете да си извършите хотелска резервация и да установите, че с изключение на цената за нея, Ви е начислена и такса ”, изясни той. Маргаритов цитира планирани калкулации на Европейска комисия, съгласно които новите правила за заплащанията ще обзет към 95% от транзакциите, като ще доведат до икономисване на към 500 млн. евро годишно за потребителите и разяснява, че е налице следващ образец по какъв начин разпоредбите за потребителската отбрана се развиват в позитивна посока.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР