София. Най-важното е БНБ и КЗК да излязат с положително

...
София. Най-важното е БНБ и КЗК да излязат с положително
Коментари Харесай

Николай Стойнев, Столичен общински съвет: Най-важното е БНБ и КЗК да излязат с положително становище - тогава може да се финализира процедурата по продажба на Общинска банка

София. Най-важното е Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията да излязат с позитивно мнение и едвам тогава може да се завърши процедурата по продажба на Общинска банка. Това сподели на брифинг в Народното събрание зам.- ръководителят на Столичния общински съвет (СОС), ръководител на непрекъснатата комисия по стопанска система и ръководител на надзорния съвет на Столична общинска организация за приватизация и вложения Николай Стойнев в отговор на изказването на водача на Горско стопанство на БСП-София Калоян Паргов, че процедурата по приватизацията на Общинска банка би трябвало да бъде прекъсната, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Процедурата по приватизация на Общинска банка беше стартирана с решение на Столичния общински съвет от 20 юли 2017 година Самата процедура беше стартирана с съобщение в българските медии и Държавен вестник. Бяха изпратени уведомления до банките, функциониращи на пазара в България, до 20 капиталови фонда също в България и беше оповестена публикация във „ Financial Times “, изясни Стойнев. По думите му за този интервал, в който тече процедурата, са били отправени 3 запитвания. „ В последна сметка беше подадена една оферта и конкурсната комисия прегледа документите и отчетът е, че претендентът дава отговор на поставените условия. Основните условия са банката да резервира предмета на активността си в идващите 5 години, да резервира седалището си на територията на България още веднъж в идващите 5 години, претендентът да подсигурява с финансов запас осъществяването на всички регулаторни условия, тъй че всички клиенти на банката освен да бъдат предпазени, а да са сигурни, че банката се ръководи добре и има растеж на привлечените активи, както и на кредитния портфейл “, добави той и добави, че следва това решение да бъде гледано на сесия на СОС, след което процедурата продължава с утвърждение от контролните органи като Българска народна банка и Комисия за защита на конкуренцията.
Депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов съобщи, че желаят да отговорят на изказванията, които по-рано бяха показани от Българска социалистическа партия – от Столична община и от парламентарната група, по отношение на приватизационна процедура във връзка с Общинска банка. Според него такава една процедура би следвало да се реализира, следвайки режимите на два нормативни акта – Закона за приватизация и следприватизационен надзор и Закона за кредитните институции.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР