София. Наше национално представително изследване показва, че към 7-годишна възраст

...
София. Наше национално представително изследване показва, че към 7-годишна възраст
Коментари Харесай

Георги Апостолов, Национален център за безопасен интернет: 50% от българските деца към 7-годишна възраст са в интернет

София. Наше национално представително проучване демонстрира, че към 7-годишна възраст към този момент 50% от българските деца са в интернет. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Георги Апостолов - координатор в Националния център за безвреден интернет, във връзка Международния ден за безвреден интернет. „ Денят за безвреден интернет е една самодейност на Европейска комисия отпреди 15 години. Целта е не в един ден да поговорим за сигурността на децата в интернет, а в този ден още веднъж да се удостовери, че с цел да бъдат децата действително в сигурност в интернет, е нужно сливане на напъните на институции, организации, цивилен и учебен бранш и да учим децата от доста дребни по какъв начин да се защищават в интернет. Тази тематика се ускорява от ден на ден, тъй като децата от все по-ранна възраст влизат в интернет. От европейска самодейност към този момент от години се трансформира в световна. Тази година над 140 страни се включиха в отбелязването на Деня за безвреден интернет, тъй като тематиката е годна на всички места. Както интернет е световна мрежа, по този начин и казусът с рисковете за деца в интернет също е световна тематика “, изясни Апостолов. По думите му в България тази година се вижда доста нараснала интензивност.
„ Винаги е имало десетки, дори стотици учебни заведения, които са отбелязвали деня с разнообразни начинания и занятия с децата. Подготвяме материали от вида на открити уроци с презентации, които учителите да употребяват. Тази година виждаме огромна интензивност в такива локални структури като Варна, Пловдив, Плевен, Бургас, които имат лични начинания. Това демонстрира, че от ден на ден хора, организации и институции осъзнават значимостта на проблеми. При нас централното събитие, което направихме в София, главно с възпитаници в 5 клас, които сме обучавали и ги назоваваме „ киберскаути “, пристигнаха групи деца, които участваха в надпревари с подготвените от нас киберскаути с правене и осъществяване на някаква активност или самодейност. Тук беше младежкия панел към Центъра за безвреден интернет, където имаме 12 доста добре подготвени и дейни деца на възраст сред 15 и 18 години. Говорихме си за нуждата от ранно развиване на така наречен дигитално-медийна просветеност “, добави той.
Според Апостолов методите да предпазим децата от рисковете онлайн е от първото предоставяне на цифрово устройство в ръката им да стартираме да приказваме с тях на тематика какво е цифровото пространство, с какво се отличава от действителния свят, да ги учим по какъв начин да разпознават вярна от погрешна информация, подправени контакти, което е доста значимо. По думите му тези неща към момента не са въведени в просветителната система, а би трябвало. „ Затова от тази година започнахме дружно с специалисти от МОН да доработваме една методика за начален курс на образованието 1-4 клас, ориентирана към този вид умения – дигитално-медийни. Методиката не изисква спомагателен час или предмет, а се базира на образователно наличие, което по разнообразни предмети би трябвало да вземат, само че с по този начин създадени занятия, че да има засилен фокус върху базовите дигитално-медийни умения като търсене, сравняване, разбор, оценка на наличие “, добави той и посочи, че под наличие се схваща освен текст, видео, фотография, само че и наличие в връзката. „ Тоест, да можем да разпознаем подправените профили да вземем за пример или това, че човек се показва не за този, който е. Имаме огромна вяра, че МОН стартира да се ориентира към създаване на тактика за въвеждане на образование по тези базови умения като сериозно мислене, работа в цифрова среда и рано или късно ще стигне до действителното им въвеждане в естествения образователен развой “, сподели още Георги Апостолов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР