София. Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не могат

...
София. Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не могат
Коментари Харесай

Веселина Ралчева: Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не могат да дадат никаква гаранция, че те всъщност са биологични

София. Надписите БИО, ЕКО и Органик върху продуктите не могат да дадат никаква гаранция за тяхното био наличие и законодателството скоро ще забрани изписването им по какъвто и да е метод на артикули, които не имат биосертификат. Това сподели за Агенция „ Фокус “ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българската асоциация биопродукти. Според нея е значимо потребителите да знаят, че европейският знак за биоземеделие /зелено знаменце/ е наложителен, както и изписването на номера на контролния орган и произхода на съответната стока. „ Това е гаранцията за всеки биологичен артикул “, посочи тя и добави, че в България липсва промоция на био бранша, липсват осведомителни акции измежду потребителите. „ Тук и страната е дебитор ненапълно. Потребителите са най-важната част от веригата на доставки и имат своята контролна роля, само че по тази причина те би трябвало да са добре осведомени защо да наблюдават при покупката на биопродукти ”, уточни още Веселина Ралчева. Тя разясни, че условията към етикетирането на биологични артикули са доста ясни и в случай че се съблюдават е доста елементарно да се наблюдава произходът на всяка една стока, както и съществуването на документ на съответните производители.
На въпрос в кои артикули се открива противоречие по отношение на етикет БИО и наличие, което не дава отговор на това, тя отговори, че този въпрос би трябвало да се насочи към Агенцията по храните, която следи за етикетите на биопродуктите в комерсиалната мрежа. „ Моето усещане е, че несъответствията понижават от ден на ден. Преди години с думичката БИО си позволяваха да се заиграват много хора, само че в последните години съвсем никой не си разрешава да изписва БИО или БИОЛОГИЧЕН на несертифицирани артикули “, посочи още тя. По думите й към момента стои въпросът с наименования ЕКО и Органик, които не са неразрешени в България, само че въпрос на време е новият европейски правилник да вкара забрани и във връзка с тяхното потребление.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР