София. На тази дата през 337 г. - тримата сина

...
София. На тази дата през 337 г. - тримата сина
Коментари Харесай

Денят 9 септември в световната история

София. На тази дата през 337 година - тримата сина на император Константин си поделят Римската империя. По това време през 1850 година - Калифорния става 31-вият американски щат. През 2006 година - след няколко несполучливи опита совалката “Атлантис ” e изстреляна от космодрума Кейп Канаверал. Изстрелването на “Атлантис ” е планувано за 27 август, само че е отлагано четири пъти: поради удар на гръмотевица, поради тропическа стихия и поради механически проблеми.

2015 година
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер упорства в речта си „ За положението на Съюза “ Европейски Съюз да узакони имиграцията, както и да взе участие по-активно в решаването на проблемите в Сирия и Либия, тъй като главното право на леговище е едно от най-важните европейски права.

Юнкер поддържа основаването на европейски трезор, който да подсигурява депозитите на европейските жители.

Кралица Елизабет Втора става най-дълго управлявалият монарх в историята на Англия като надминава прапрабаба си Виктория, която господства 63 години и 7 мес

2014 година
Холандският съвет по сигурност обнародва предварителния отчет за аргументите на злополуката на малайзийския аероплан.

2013 година
В Норвегия се организират парламентарни избори.

2012 година
В мощ влиза съглашение сред Съединени американски щати и Русия улесняващ визовия режим за жители на двете страни чрез опцията за издаване на многократни половин годишни визи.

2011 година
Президентът на Съединени американски щати Барак Обама разгласи изключително състояние в щатите Ню Йорк и Пенсилвания и евакуация на стотици хиляди американци по отношение на пагубните наводнения породени от тропическата стихия Ли.

2009 година
Златен век (отличие) е връчен на френския галерист и колекционер Жан-Пол Виллен

2006 година
След няколко несполучливи опита совалката “Атлантис ” e изстреляна от космодрума Кейп Канаверал.
Изстрелването на “Атлантис ” е планувано за 27 август, само че е отлагано четири пъти: поради удар на гръмотевица, поради тропическа стихия и поради механически проблеми.
Командир на шестчленния екипаж на “Атлантис ” е Брент Джетт, а негов заместител е Крис Фъргюсън. Останалите четирима астронавти са Даниъл Бърбанк, Хайди Стефанишин-Пайпър, Джо Танер и канадецът Стив Маклийн.
Совалката “Атлантис ” е четвъртата совалка на НАСА. Дълга е към 45 м и необятна 9 м. Вместимостта й е 17 души, плюс петима откриватели.

2003 година
9 септември е разгласен за Световен ден на хубостта

1999 година
В нощта против 9 септември в 9-етажен блок на улица “Гурянов ” в Москва експлодира бомба с мощ равна на 300-400 кг тротил. 94 души умират, 164 са ранени, половината от постройката е изцяло разрушена.

1991 година
Таджикистан афишира независимостта си

1886 година
В Берн, Швейцария е подписана спогодба за отбрана на литературните и художествени творби. Това е първият интернационален акт в региона на авторското право.

1885 година
В хода на кримската война (1855 година – 1856 г.) англо-френските войски, настоящи на Кримския полуостров, превземат Севастопол след 349-дневна блокада. Падането на Севастопол принуждава съветското държавно управление да изиска от Турция и от нейните съдружници преустановяване на бойните дейности и започване на договаряния за сключване на помирение.
Кримската война (1855 година – 1856 г.) е война на Русия с обединението на Англия, Франция, Турция и Сардиния. Засилването на експанзията на Англия и Франция за завземане на нови пазари и колонии среща съпротивата на Русия, която се стреми да отбрани своите стопански и политически ползи по крайбрежието на Черно море и да укрепи въздействието си на Балканите. Турция се стреми благодарение на съдружниците си да откъсне от Русия Крим и Кавказ. Използвайки религиозните разногласия, Турция стартира война против Русия (октомври 1853 г.). През февруари 1854 година обединеният англо-френски флот навлиза в Черно море и Русия афишира война на Англия и Франция. Русия взе участие в Кримската война с войска от 700 000 души, а нейните съперници - с 1 млн. души. Руската войска е освен по-малка, само че и по-лошо въоръжена. Бойните дейности на сухопътните войски протичат на Балканите, в Кавказ и на Кримския полуостров; флотът работи главно в Черно море и в Тихия океан. През 1853 година съветската войска на ген. М. Д. Горчаков (82 000 д.) и турската войска на Омер паша (ок. 150 000 д.) водят лимитирани бойни дейности на Балканския полуостров. Руски войски обсаждат крепостите Русе и Силистра. В Кавказ са отблъснати опитите на турската войска на Абди паша (100 000 д.). Руски черноморски флот блокира турския флот в северните пристанища и в Синопското морско стълкновение (1853 г.) унищожава турската ескадра на Осман паша. През пролетта на 1854 година съветските войски под командването на ген. И. Ф. Паскевич форсират Дунав и превземат доста турски замъци на Балканите. Враждебната позиция на Австрия принуждава Русия да изтегли армията си зад р. Дунав и по-късно да остави Молдова и Влашко. През пролетта на 1854 година англо-френски флот блокира Балтийско море и Севастопол, нападна Петропавловск Камчатски и организира демонстративни дейности в Бяло и Баренцево море. През септември в Крим е стоварена англо-френска експедиционна войска под командването на А.-Ж. Сент Арно и Ф. Дж. Реглан. Тя разрушава съветските войски на А. С. Меншиков (ок. 34 000) при р. Алма и обсажда Севастопол. Героичната защита на Севастопол от съветския гарнизон под управлението на адмирал В. А. Корнилов принуждава съюзното командване да се откаже от щурма на крепостта и да премине към продължителна блокада. През 1855 година военните дейности се водят по всички фронтове, само че решителен остава Кримският фронт. Руските войски са принудени да изоставен Севастопол. В края на 1855 година военните дейности са прекъснати. Русия е в дипломатическа изолираност и е принудена да подписа тежкия за нея Парижки кротичък контракт през 1856 година

1850 година
Калифорния става 31-вият американски щат

На тази дата умират:

1976 година
Умира Мао Дзе-Дун – китайски политик и държавен деятел, основател на “маоизма ” – азиатска вариация на комунизма (социалшовинизма).
Мао Дзе-Дун е роден на 26 декември 1893 година В интервала 1954-1959 година е ръководител на КНР. Председател е на Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) от 1943 година Член е на Китайската КП от основаването й (1921 г.). Идеологията на Мао Дзе-Дун е еклектичен конгломерат от разнообразни източници: конфуцианство, анархизъм, троцкизъм, шовинизъм и други През 60-те години е идеолог на така наречен културна гражданска война, която нанася тежък удар на ККП и китайската стопанска система, като ги връща десетилетия обратно. Член е на Централен комитет на е Китайската комунистическа партия в интервала 1923-1925 година От 1928 година член на Политбюро на Централен комитет. От 1949 година до 1954 година е ръководител на Централния национално държавен съвет на Китайската национална република. През 1958 година предлага авантюристичния курс на “трите червени флагове ” (новата “генерална линия ”, “големия скок ”, “народната комуна ”); за перманентната гражданска война и за културната гражданска война. На IХ конгрес на Китайска КП (1969 г.) концепциите му наново са провъзгласени за теоретична основа на идеологията на Китайска КП, а Мао Дзе-Дун е разгласен за доживотен водач на партията. През 1976 година са подведени под правосъдна отговорност брачната половинка му Цзяо Цин и нейните последователи - стратезите на “културната гражданска война ”.

На тази дата се раждат :

1968 година
Роден е Гай Ричи – британски режисьор, продуцент и сценарист. В началото режисира музикални видеоклипове и реклами. Първият му филм е " Две димящи цеви " (1999 г.). През 2000 година снима " Гепи ". Филмография: " Звезда " (2001 г.), " Изгубени " (2002 г.).

1960 година
Роден е Хю Грант – британски киноактьор.

1828 година
Роден е граф Лев Николаевич Толстой – съветски публицист. Толстой постъпва в Казанския университет през 1844 година, изначало във Факултета по източни езици и просвета, а по-късно - в Юридическия факултет. Напуска университета през 1847 година, след което известно време учителства в Ясна поляна. Заминава за Кавказ през 1851 година и постъпва на военна работа. По това време основава повестите “Детство ” (1852 г.), “Юношество ” (1854 г.), разказите “Набет ” (1853 г.) и “Записки на маркировчика ” (1855 г.); стартира повестта “Казаци ”. Участва в Кримската война (1853-1856 г.), след която напуща армията и пътува из Европа. Посещава Франция, Швейцария, Северна Италия, Германия. Публикува в сп. “Съвременник ” (до 1859 г.); помощник е на сп. “Руски вестник ”. Пътува в Западна Европа през 1860 година, с цел да изучи организацията на образованието в селските учебни заведения. В творбите си се стреми да изобразява националните характери и да показва епически събития. Неговият разказ “Война и мир ” е неповторимо събитие в съветската и в международна литература, в който се съчетават дълбочината на психичния разказ с размаха на епическия рисунък. През 70-те години основава романа “Ана Каренина ” (1879-1880 година, издадена през 1884 г.). През 80-те години стопира да се занимава с художествено творчество. Започва да се занимава със земеделие и обущарство. Отпечатва няколко публицистични произведения, приканва разсъдъка и достолепието на хората да се слагат в работа на взаимопомощта сред всички членове на обществото. В този интервал написва няколко повести: “Смъртта на Иван Илич ” (1884-1886 г.), “Кройцерова соната ” (1887-1889 г.), “Дявол ” (1889-1890 г.) и драмите “Силата на мрака ” (1886 г.) и “Плодовете на просвещението ” (1886-1890 г.). През 90-те години Толстой написа романът “Възкресение ” (1889-1899 г.), който провокира публичен скандал. Толостой е отстранен от Православната черква през 1901 година В края на живота си живее в Ясна поляна. Поддържа връзки с доста видни съветски интелектуалци - А. П. Чехов, М. Горки, В. Г. Короленко и други

1737 година
Роден е Луиджи Галвани – италиански анатом и физиолог. Един от основателите е на учението за електричеството, учредител е на електрофизиологията. Получава обучение в Болонския университет; преподава медицина. Първите проучвания прави в региона на сравнителната анатомия. Започва опити по проучване на електричеството в животните (1771 г.). Изследва способността на мускулите на жабата да се свиват под въздействието на електрични ток. Опитите на Луиджи Галвани са обяснени от А. Волта, оказват помощ да изобрети нов токоизточник - галваничен детайл. Умира 4 декември 1798 година в Болоня.

1585 година
Роден е Херцог Арман Жан дю Плеси Ришельо – френски общественик, бранител на абсолютизма, пръв министър, кардинал от 1622 година През 1624 година застава отпред на Кралския съвет, концентрира в ръцете си цялото ръководство на страната и подчинява на своето въздействие Луи ХIII. Укрепва кралската власт, ускорява централизацията на страната, като лимитира правата на парламентите (съдилищата) и анулира политическите привилегии на хугенотите. Поощрява развиването на търговията и манифактурите и насочва външната политика на Франция към завземане на пазари и колонии. По негово време Франция намерено влиза в Тридесетгодишната война (1618-1648 г.), в съюз с протестантските князе срещу Католическата лига отпред с Хабсбургите и се издига до ситуацията на първостепенна мощ в Европа. В своето политическо наследство излага главните правила на политиката на абсолютизма. През 1635 година основава Френската академия. Умира на 4 декември 1642 година

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници :

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР