София. На проведената по-рано днес кръгла маса за обществено обсъждане

...
София. На проведената по-рано днес кръгла маса за обществено обсъждане
Коментари Харесай

БДЖ планира поетапно обновяване на подвижния състав през следващите 15 г.

София. На извършената по-рано през днешния ден кръгла маса за публично разискване на тематика: Проект " Закупуване на нов преносим състав за потребностите на БДЖ и вложенията в националната железопътна инфраструктура " бяха показани опциите за поетапно възобновяване на влаковете през идващите 15 години. На разискването участваха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията, управническите екипи на БДЖ и НКЖИ, представителите на синдикалните организации, висшите образователни заведения ВТУ „ Тодор Каблешков ”, Техническият университет София и УНСС, представители на АИКБ, неправителствени организации и железопътни специалисти, изпратили своите оферти. Това оповестиха от пресцентъра на БДЖ .
Министър Росен Желязков приветства самодейността за публичното разискване, като означи, че сериозните мнения са по-положителни от поздравленията, тъй като тъкмо те прибавят стойност, с цел да се осъществя една добра процедура. В доста скоро време се надяваме за позитивна наклонност, а освен да приказваме за проблеми в БДЖ, добави той.
Председателят на Съвета на шефовете на „ Холдинг БДЖ ” ЕАД, Григори Григоров, показа целите и опциите на БДЖ за поетапно възобновяване на влаковете през идващите години. На база направения разбор на съществуващото положение на преносимия ЖП състав и нуждите за цялостното застраховане на ГДВ и плануваните вложения в националната железопътна ифраструктура, предварителният проект за обезпечаване на нов преносим състав е разграничен на няколко стадия.
След показване на визията от направените първични изследвания, всеки един от участниците в кръглата маса показа своите хрумвания и оферти, което докара до основаването на една ползотворна полемика и сплоти участниците към концепцията от належащата нужда за възобновяване на преносимия състав на БДЖ.

Първи стадий до 2022 година: Стартираната интензивна ремонтна стратегия на сдружението за подемни и капитални поправки на локомотиви, вагони и мотриси има задачата да обезпечи ГДВ за идващите 3 години за да не се позволява дефицит на мотриси, локомотиви и вагони на дневна база. С ремонта на 46 бр. мотрисните влакове Сименс Дезиро, ще се обезпечи придвижването на крайградските линии за идващите 12-13 година В този стадий са планувани и приблизително по 15 капитални ремонта на локомотиви годишно, включващи и софтуерна рационализация за скорост от 160 км/ч, като в тази връзка сега се водят интензивни диалози с производителите от Шкода. Извършените поправки ще обезпечат най-малко 20 година спомагателен експлоатационен запас на локомотивите.
Втори стадий до 2030 година: Успоредно с първи стадий, на база на направените изводи и получените оферти в границите на публичното разискване, до края на 2019 година се възнамерява пускане на нова поръчка за доставка на 10-15 бр. мотриси за междинни дистанции, а по-късно и на 30 до 50 бр. нови, модерни вагона за 160 км/ч, които да обезпечат висок клас услуга за клиентите на компанията. Посоченият преносим състав ще обезпечи над 4000 места за пътуванията на междинни и дълги дистанции с усъвършенстван график на придвижване за даването на конкурентна на автомобилния превоз услуга, както като времепътуване, по този начин и като комфорт. За транснационалните направления опциите са опазване на сформира от локомотив с обособени вагони поради мощната разновидност и опцията за композиране, съгласно натовареността и нуждата, или разновидности с т.нар " пуш-пул " влакове, като се проучва с какъв брой този вид преносим състав би оскъпил плана. Доставката на първата част от новия преносим състав по първични изследвания и с оглед натовареността на международния ЖП пазар се чака не по-рано от средата на 2023 година Планираната инвестиция е в размер на повече от 100 млн. евро, разсрочена уместно в границите на 7 години, без да затруднява финансовото положение на сдружението.
Трети стадий след 2030 година: В интервала се възнамерява подготовка за поетапната замяна на мотрисите Сименс Дезиро и на вагоните и локомотивите за транснационалните линии, които са достигнали крайния си експлоатационен запас.

Съпътстващи планове:
Водят се договаряния с Дойче Бан (DB) за закупуването на към 100 бр. вагони, експлоатирани и поддържани от немските железници до края на 2019 година По първични калкулации, нужната инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на личните вагони;
Проучва се опцията за еврофинансиране при модернизирането на преносимия ЖП състав в идващия програмен интервал 2021-2027, посредством осъществяване на интегрирани териториални вложения (ИТИ), опция, планувана в чл.36 от Регламент №1303/2013;
В кратковременен проект не се изключва и разновидността с наем на локомотиви и мотриси при зародили проблеми в хода на осъществяване на ремонтната програма;
Оптимизиране и цялостно натоварване на личните депа за поддръжка на преносимия състав.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР