София. На 19 юни, кметът на София Йорданка Фандъкова и

...
София. На 19 юни, кметът на София Йорданка Фандъкова и
Коментари Харесай

Кметът Йорданка Фандъкова подписа договор по европроект за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община

София. На 19 юни, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите подписаха контракт за план „ Програма за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за интервала 2021 - 2026 ” по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Проектът на стойност 412 583,87 лева ще се осъществя с финансовата поддръжка на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Столична община .
Мои приоритет е развиване на София като зелен град и тази цел е значима за всички планове, с които развиваме града, уточни кметът Фандъкова. За възстановяване качеството на атмосферния въздух общината извършва пакет от над 100 ограничения, заложени в стратегия за ръководство качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, които са ориентирани към справяне с главните източници на излъчвания на фини прахови частици.
В резултат от осъществяването им се следи наклонност към понижение на средногодишната централизация и на броя дни с превишение на средноденонощната норма при всички станции на територията на София.
В рамките на плана, който ще изпълняваме ще бъде създадена третата Програма за ръководство на качеството на атмосферния въздух.
С новия план се цели да продължи работа по общинска Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за интервала 2021 – 2026 година в съответсвие с европейското и националното законодателство. Продължителността на плана е 23 месеца, от които 18 месеца за физическо осъществяване на плановите действия и останалите за административно привършване. По своето наличие новата Програма ще съдържа разбор на обстановката, включващ изложение на факторите, които са причина за нарушеното качество на атмосферния въздух, както ще съдържа и ограничения и планове за възстановяване качеството на атмосферния въздух
Очаква се използването на Програмата за ръководство качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за интервала 2021-2026г да способства за:
- понижаване на излъчванията и постигане на одобрените правила за нездравословни субстанции в атмосферния въздух на Столична община;
- да отстрани нездравословното влияние на нечистия въздух върху флората, фауната и човешката здраве;
- в най-кратки периоди да докара до реализиране по едно и също време на средноденонощната и средногодишната норма за ФПЧ10.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР