София. На 17 септември вторник, по повод Деня на София,

...
София. На 17 септември вторник, по повод Деня на София,
Коментари Харесай

Тържествени церемонии и многобройни културни събития са предвидени за Деня на София – 17 септември

София. На 17 септември вторник, във връзка Деня на София, от 10.00 часа Столичният общински съвет, ще организира тържествено съвещание, на което ще бъдат връчени звания „ Почетен жител на София ”, „ Почетен знак на Столичната община ” и на „ Значка на София ”. Това оповестиха от Столична община .
От 11.30 ч. пред църквата „ Света София ” ще се организира Тържествен водосвет и публична гала по издигане знамето на града.
В 17.30 ч. пред Народния спектакъл „ Иван Вазов " стартира концерт на Софийския духов оркестър.
От 18.30 ч. в Народен спектакъл „ Иван Вазов ” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата. Носител на тазгодишната Специална премия за изключителни достижения и принос в националната просвета е примата на българската музика Лили Иванова. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22.00 часа.
В 20.30 ч. на площад „ Княз Александър I ” стартира величествен аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „ Градски трептения 140 ВРМ (140 удара в минута) ”, проведен от Столична община и Фондация „ Културни вероятности ” в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.
Регионалният исторически музей – София ще открие в 13.00 часа непрекъснатата археологическа експозиция „ Антична Сердика ” в Античния културно-комуникационен комплекс „ Сердика ” – в закритото археологическо равнище под бул. „ Княгиня Мария Луиза ” №2. На повърхност от 6 хиляди квм са експонирани остатъци от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет здания с жилищни и произведствено-търговски функционалности. Съпътстващата стратегия включва детски просветителни ателиета и галерия с фотографии от процеса на археологическите изследвания.
На празника на столицата в кино G8 Cinema започва планът „ Особен взор “ – гледка на филми на дами режисьорки в българското игрално кино – поредност от прожекции (по две дневно – от 17.30 ч. и от 19.30 ч.), съпроводени с полемики, на филми на български режисьорки. Проектът е дело на „ Адела Медия ” и е финансиран от Програма „ Култура “ на Столична община.
От 17.00 ч. в парка „ Заимов ” ще се проведат празничен танцов театър и карнавално шествие.
В 18 ч. стартира концертът за деня на София в регион „ Искър “. Той ще се състои в парк „ Езерото “ и ще бъде с присъединяване на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „ Българи “, танцов състав „ Алгара “, внушителен мажоретен състав „ Светла “ и младата национална певица Валентина Шерденкова.
В парк „ Младост “ в ж.к. Младост 3 от 19 ч. стартира празничен концерт с присъединяване на Валерия Войкова от 125 СУ „ Боян Пенев “, Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и отбор „ Филип Кутев “.
Кино „ Кабана “ ви кани от 18:30 ч. на концерт на група “Rewind “, който е част от плана „ Акустични следобеди “, финансиран от Столична стратегия „ Култура “.
През целия празничен ден е свободен достъпът за гости на Зоологическа градина – София, парк-музей „ Врана ”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена изложба.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР