София. Много често хората надценяват знанията си и възможностите си.

...
София. Много често хората надценяват знанията си и възможностите си.
Коментари Харесай

Явор Каролев, ПСС: Много често хората надценяват знанията и възможностите си, статистически в цял свят лавинните нещастия са причинени от човек

София. Много постоянно хората надценяват знанията си и опциите си. Да кажем статистически в целия свят лавинните несгоди са породени от човек, т.е. факторът, който води до нещастието, е самият човек, този, който влиза в подобен терен. Това сподели в интерею за поредаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ Явор Каролев – планински избавител в Планинската избавителна работа (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

По думите му много постоянно нещата, които се случват като несгоди, са от неведение. „ Млади хора, които не са изключително готови, се надценяват и вършат нелепости. В множеството случаи информацията, която се подава от централата и изобщо от ПСС, не й се обръща внимание “, уточни той.

Явор Каролев акцентира, че облеклата би трябвало да бъдат един от най-важните детайли, които би трябвало да си предвидим като екипировка, като разясни, че обувките също са доста значими. Планинският избавител уточни, че би трябвало да следим метеорологичната прогноза и добре да планираме маршрутите си.

„ Ако има доста мощен вятър в билните елементи, което постоянно се случва, по-добре е да не вървим там. Има доста приятни места за разходка в гората, която е красива през зимата, където няма никакви опасности, които да бъдат изключително огромни. Така че когато планираме един маршрут, ние гледаме какво е времето, дали сме осведомени с терена, по който ще вървим. Като в действителност наблягам – има разлика сред летните и зимните направления, тъй че човек би трябвало да бъде квалифициран за зимен маршрут, т.е. билен. Съответно времето за придвижване е доста по-голямо. През зимата се върви доста по-бавно в множеството случаи, би трябвало да се бие пъртина в някои моменти, тъй че хората би трябвало да излизат рано и да се прибират рано в хижите “, добави той.

Като най-чести сигнали за произшествия той открои контузиите и загубванията.

Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР