София. Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната

...
София. Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

Министерството на туризма и социалното министерство представиха план за действие по споразумението за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма

София. Министерството на туризма и Министерството на труда и обществената политика показаха проект за деяние по съглашението за подготовка и преквалификация на фрагментите в туризма, което беше подписано в края на септември. Представянето на новото съглашение беше първа точка на съвещанието на Междуведомствения съвет за фрагментите в туризма. Министър Николина Ангелкова и министър Бисер Петков стартираха популяризирането на новата концепция пред представители на Агенцията по заетостта, Националната организация за професионално обучение и образование, Центъра за развиване на човешките запаси, туристически сдружения, работодателски организации и висши образователни заведения.
Министърът на туризма Николина Ангелкова изясни, че посредством съглашението за подготовка и преквалификация на фрагментите в туризма ще се подсигурява резистентност в бранша. „ Предизвикателството в туризма, обвързвано с фрагментите, е голямо. Това е може би един от секторите, където няма безработица, а има голяма потребност от фрагменти изключително по време на главните ни летен и зимен сезон “, сподели още министър Ангелкова. Тя уточни, че популяризирането на съглашението стартира с разискване по места с работодателите и всички заинтригувани страни, които биха се възползвали от това да квалифицират и преквалифицират фрагменти в туризма по две посоки. „ Едното направление е обвързвано с такива лица, които са регистрирани в бюрата по труда. А другото е доста ново – то е въз основата на дуалното образование, само че за такива лица, които към този момент са осъществени и сега работят. Така, в случай че работодателят реши, ще може да влага в тях и по-късно те наложително да може да работят избран брой години в предприятието, което ги изпраща на образование. Така ще можем да подсигуряваме резистентност и да минимизираме риска, който съществува при подобен вид образования, че лицето, което се е обучило, може по-късно да реши да работи в чужбина или на друго място. Защото желаеме да задържим фрагментите в страната “, сподели още Ангелкова.
Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков изясни, че съглашението е подписано с Държавно дружество „ Българо-Германски център за професионално образование “, като опциите на предприятието са свързани първоначално с осъществяване на заложени ограничения в Националния проект за деяние по заетостта. Това е обвързвано с даване на опция да се употребява времето сред края на един деен летен сезон до началото на идващия да се извърши образование по специалности по двете професионални посоки, свързани с туризма. Нещата са регламентирани “, изясни министър Петков. Той уточни, че става дума за образование на безработни лица, като разноските, свързани с тяхното престояване в центровете, се финансират за сметка на Националния проект за деяние по заетостта. „ Разчитаме, че с това, което през днешния ден представихме, и с последващата информационна акция, ще предизвикаме интереса на работодателите в туризма да декларират образование и на заети при тях лица, което ще финансират със лични средства “, изясни общественият министър. Петков уточни, че в следствие и на тези ограничения, и на по-голямото търсене на сезонна работна ръка в туризма тази година е имало растеж над 2 пъти на записаните сезонни служащи от трети страни. „ Данните демонстрират, че са регистрирани над 7800 сезонни служащи от трети страни. Продължаваме да работим в тази посока “, разяснява още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР