София Лорен, която празнува 85, през дългогодишната си кариера харесва

...
София Лорен, която празнува 85, през дългогодишната си кариера харесва
Коментари Харесай

София Лорен харесва трима българи

София Лорен, която чества 85, през дългогодишната си кариера харесва трима българи. През 50-те тя театралничи на огромния скулптор Асен Пейков в ателието му в Рим. Но откакто той приключва първичния план от глина, Карло Понти пристигнал и го прибрал с обещанието да го отлее от бронз. Може би фамозният продуцент не е бил сигурен в подобаващия излаз на арт акцията в съответната леярна. /Да напомним, че при започване на 60-те той дава луди пари за фотоси в списание на напълно младата София, на които тя е разсъблечена./ Лорен въпреки всичко има работа на Асен Пейков – премията “Симпатия ”, която през 1973-а получава от римското кметство. Творбата на актьора, чиято импозантна статуя на Леонардо Да Винчи посреща и изпраща милионите на летище „ Фиумичино “, е дребна роза – очевидна носталгия по родината, която в никакъв случай не го кани да се завърне.  

През 1961-а продуцент на „ Милионерката “, където София си партнира с английската звезда Питър Селърс е Петър Увалиев, прочут на Запад като Пиер Рув. По това време фамозният БГ интелектуалец е  шеф на филмовата компания „ Bridge Films “, където дели шефството с Карло Понти.

Красимир Иванов, който от десетилетия работи за киното на Ботуша, преди няколко години за малко щеше да докара мегазвездата в София. Той толкоз се сближава с Лорен, че от време на време я посещава  във фамилното й имение в Женева. При едно от гостуванията тя му демонстрира неповторимата си сбирка от екранни костюми, които съхранява като скъпи мемоари на повърхност от 1000 квадратни метра. Всъщност това е и неповторимата експозиция, която шества из международни зали за събития, свързани с Лорен.  В нея – с изключение на облекла, аксесори, афиши, плочи, награди  – има и знакова епистоларна литература:  писма и телеграми от Майкъл Джексън, Роналд Рейгън, Франк Синатра, Чарли Чаплин… Всичко това можехме да забележим и в родната столица, показано от самата София Лорен, само че уви – не се откриха спонсори, които да покрият застраховката на експонатите.

Низгвернати от Ватикана

През 1951-а на следващия конкурс за хубост София се среща с Карло Понти, който е в журито. Само 3 години по-късно той я среща с Виторио де Сика, който остава удивен от нейната супер непринуденост и харизма. Легендарната му фраза към София „ Никога не взимай никакви уроци по актьорско майсторство “ от дълго време е в митологията на жанра. Тъкмо великият режисьор е създателят на невиждания дует Лорен-Марчело Мастрояни, който е във фокуса на няколко шедьовъра - „ Вчера, през днешния ден, на следващия ден “ (1963), „ Брак по италиански “ (1964), „ Слънчогледи “ (1970). Магическото трио няма аналог и до през днешния ден.  „ Де Сика стана моето учебно заведение, моят преподавател, моят критик. Дължа на него всичко, което съм постигнала “, откровена е София.  Почти всички сътрудници, с които снима, падат в подножието на дългите й крайници -  Антъни Пъркинс, Антъни Куин, Кларк Гейбъл, Чарлтън Хестън, Алек Гиннес, Пол Нюман, Грегъри Пек, Марлон Брандо, Питър О’Тул, Ричард Бъртън, Жан Габен. Лорен работи интензивно в Холивуд още от 60-те, когато излиза „ Гордостта и пристрастеността “, където играе с Франк Синатра и Кари Грант, който тогава напира да се ожени за нея. Тя краткотрайно приема ухажванията му, с цел да подразни женения Карло Понти, с който към този момент имат бурна любовна история.  След като се завръщат от Америка, Ватикана ги жигосва като извършители на католическия морал, защото живеят дружно без брак. Налага се да снимат и да се забавляват из Европа съвсем в конспиративност. Безбройните им молби до Папата за анулиране на брака на Понти остават нечути, само че след десетгодишно номадство първата брачна половинка на продуцента въпреки всичко демонстрира здрав разсъдък и му дава бракоразвод в Париж, където той незабавно се венчае със София.  Двамата им сина са родени след няколко мъчителни спонтанни аборта. За да се появи Карло младши на бял свят, Лорен лежи 9 месеца в швейцарска клиника. Същата история се повтаря и с Едуардо. 

През 2007-а Понти отлита към парадайса и оставя обичаната си София със синовете и внуците. Оттогава не се е чуло за нейн прочувствен флирт. Състоянието й се прави оценка на 250 милиона $, а парцелите й в Европа и в Съединени американски щати, естествено, са от първа класа.  За Лорен споделят, че е все по този начин сдържана, дисциплинирана и работлива. Нейната грациозност е пословична. „ Към модата се отнасям доста деликатно. Не й разрешавам да ми диктува каквото и да било.  Избирам единствено това, което на мен ми харесва “, твърди Лорен. Но макар че се зарече да не се подава на изкушенията, предлагани от пластичната хирургия, звездата в последно време очевидно се е подлагала на интервенции. „ Всяка жена може да бъде красива на всяка възраст. Най-важното е да остане себе си, да има ясна визия за действителността и да подържа естетика сред духа и тялото. Всяка жена, която е уверена в своята хубост, рано или късно ще убеди и останалите в нея “, не се колебае Лорен, която на млади години носи домашно ушити рокли от завеси.  Днес тя продължава да работи върху себе си – от ранна заран написа предписания за нови кулинарни книги, взе участие в разнообразни планове в промишлеността за хубост, занимава се с щедрост. През последните петилетки София Лорен по-рядко влиза в продукции. През 1979-а тя написа автобиография, която се трансформира в американски филм с нейно присъединяване. След това пресъздаде облика на личната си майка - Ромилда Вилани, пианистка и неуспяла актриса, която в Рим в средата на предишния век назовават двойничката на Грета Гарбо - в италианската поредност „ Къщата ми е цялостна с огледала “, чиито сюжет е основан върху върху едноименната книга на сестрата на актрисата Мария Шиколоне. В кожата на самата София влезе  Маргарет Маде, дебютирала в „ Баария “ на Джузепе Торнаторе.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР