София. Кметовете на БСП, които участват в Управителния съвет на

...
София. Кметовете на БСП, които участват в Управителния съвет на
Коментари Харесай

Кметовете на БСП напуснаха ръководството на Националното сдружение на общините и отказаха да участват в Общото събрание

София. Кметовете на Българска социалистическа партия, които вземат участие в Управителния съвет на Националното съдружие на общините на Република България (НСОРБ), напуснаха УС на Сдружението, както и 32-рото Общо заседание. Още през декември предходната година кметовете на Българска социалистическа партия оповестиха, че обмислят да подхващат тази стъпка, в случай че не бъде решен казусът с разпределението на средствата за общините. Тогава социалистите изнесоха информация за отпуснатите спомагателни 146 млн. лв. за локалната власт от остатъка в бюджета. Според тях от цялата сума 98 млн. лева са отишли при общини на ГЕРБ, 25 млн. лв. - при кметове от Движение за права и свободи, 17 млн. лв. - при други общини, и 4 млн. лв. са били за кметове от Българска социалистическа партия. Затова те настояха на 32-рото Общо заседание на НСОРБ да се разиска тематиката за метода, по който се разпределят средствата за общините. Проблемът обаче не беше подложен, по тази причина кметовете от левицата оповестиха, че се отдръпват от Управителния съвет и демонстративно напуснаха Общото заседание. От общо 23 членове на УС на НСРОБ петима са от Българска социалистическа партия.
Председателят на УС на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново инж. Даниел Панов разяснява, че не би трябвало да има партийна интервенция в връзките на участниците в Сдружението. „ Не веднъж в медиите е излизал разбор на разпределението на постановленията на Министерски съвет. В тези 130 общини, които сътрудниците от Българска социалистическа партия споделят, че са на ГЕРБ, живеят 5,2 млн. поданици. А в общините, в които те са кметове, са 560 хиляди поданици “, съобщи инж. Панов и уточни, че съотношението на средствата, които са раздадени с разпореждане, е тъкмо 1 към 10. „ Колегите кметове от Българска социалистическа партия в България са не повече от 40. Втора политическа мощ в локалната власт са всички тези, които са издигнати от самостоятелни сдружения и неправителствени организации – това са 50 души, които са втора политическа мощ. Тези хора са получили по-малко от сътрудниците от Българска социалистическа партия. Според нас няма драма с постановленията. Може би интензивността на някои от кметовете и плановете, които те вършат и осъществят в своите общини, не стигат до министерствата или до други държавни институции. Но има политически напън, тъй като не може кметове от Българска социалистическа партия да получават средства и в това време да поддържат тази декларация “, сподели още инж. Панов и уточни, че за своите 22 години НСРОБ е потвърдила независимостта си.
Междувременно по време на 32-рото Общо съвещание инж. Панов направи доклад на основните посоки в активността на НСОРБ през 2018 година и показа целите за 2019 година В сферата на общинските финанси и приходна политика той подчертава върху постигнатия растеж на всички стандарти за делегираните от страната действия за 2019 година и прехвърлянията за локални действия. 11,9% е растежът при делегираните действия /без „ Образование “/ или 92 млн. лева Общото нарастване на дотациите за общините в Закона за държавния бюджет за 2019 година е с 481,7 млн. лева, от които 361 млн. за обучение и 121 млн. лева за останалите прехвърляния. „ За първи път от доста години насам имаме и нарастване с 8 млн. лева на средствата за подкрепяне на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас “, съобщи инж. Панов и добави, че доста по-висок е и общият размер на средствата за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи – завишението е с 29,9 млн. лева (13%) по отношение на 2018 година „ Той надалеч няма да бъде задоволителен за задържане на фрагментите в тази система и привличане на нови “, сподели още ръководителят на УС на сдружението.
Сред целите за работа през 2019 година инж. Панов очерта подобряването на взаимоотношението сред обособените министерства, с цел да бъде избегнато припокриването на действия, които засягат локалната власт. По думите на кмета на Велико Търново 2019 година ще бъде основна за практическото въвеждане на електронното ръководство в общинските услуги, защото предстоят промени в организацията на работа в общините за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР