София. Кметовете на БСП, които участват в Управителния съвет на

София. Кметовете на БСП, които участват в Управителния съвет на ...

Кметовете на БСП напуснаха ръководството на Националното сдружение на общините и отказаха да участват в Общото събрание.

София. Кметовете на БСП, които участват в Управителния съвет на Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ), напуснаха УС на Сдружението, както и 32-рото Общо събрание. Още през декември миналата година кметовете на БСП обявиха, че обмислят да предприемат тази стъпка, ако не бъде решен проблемът с разпределението на средствата за общините. Тогава социалистите изнесоха информация за отпуснатите допълнителни 146 млн. лева за местната власт от излишъка в бюджета. Според тях от цялата сума 98 млн. лв. са отишли при общини на ГЕРБ, 25 млн. лева - при кметове от ДПС, 17 млн. лева - при други общини, и 4 млн. лева са били за кметове от БСП. Затова те настояха на 32-рото Общо събрание на НСОРБ да се обсъди темата за начина, по който се разпределят средствата за общините. Проблемът обаче не беше поставен, затова кметовете от левицата обявиха, че се оттеглят от Управителния съвет и демонстративно напуснаха Общото събрание. От общо 23 членове на УС на НСРОБ петима са от БСП.
Председателят на УС на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново инж. Даниел Панов коментира, че не трябва да има партийна намеса в отношенията на участниците в Сдружението. „Не един път в медиите е излизал анализ на разпределението на постановленията на Министерски съвет. В тези 130 общини, които колегите от БСП казват, че са на ГЕРБ, живеят 5,2 млн. жители. А в общините, в които те са кметове, са 560 хил. жители“, заяви инж. Панов и посочи, че съотношението на средствата, които са раздадени с постановление, е точно 1 към 10. „Колегите кметове от БСП в България са не повече от 40. Втора политическа сила в местната власт са всички онези, които са издигнати от независими сдружения и неправителствени организации – това са 50 души, които са втора политическа сила. Тези хора са получили по-малко от колегите от БСП. Според нас няма драма с постановленията. Може би активността на някои от кметовете и проектите, които те правят и реализират в своите общини, не стигат до министерствата или до други държавни институции. Но има политически натиск, защото не може кметове от БСП да получават средства и в същото време да подкрепят тази декларация“, каза още инж. Панов и посочи, че за своите 22 години НСРОБ е доказала независимостта си.
Междувременно по време на 32-рото Общо заседание инж. Панов направи отчет на ключовите направления в дейността на НСОРБ през 2018 г. и представи приоритетите за 2019 г. В сферата на общинските финанси и приходна политика той акцентира върху постигнатия ръст на всички стандарти за делегираните от държавата дейности за 2019 г. и трансферите за местни дейности. 11,9% е ръстът при делегираните дейности /без „Образование“/ или 92 млн. лв. Общото увеличение на субсидиите за общините в Закона за държавния бюджет за 2019 г. е с 481,7 млн. лв., от които 361 млн. за образование и 121 млн. лв. за останалите трансфери. „За първи път от много години насам имаме и увеличение с 8 млн. лв. на средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас“, заяви инж. Панов и добави, че значително по-висок е и общият размер на средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи – завишението е с 29,9 млн. лв. (13%) спрямо 2018 г. „Той далеч няма да бъде достатъчен за задържане на кадрите в тази система и привличане на нови“, каза още председателят на УС на сдружението.
Сред приоритетите за работа през 2019 г. инж. Панов очерта подобряването на взаимодействието между отделните министерства, за да бъде избегнато припокриването на дейности, които засягат местната власт. По думите на кмета на Велико Търново 2019 г. ще бъде ключова за практическото въвеждане на електронното управление в общинските услуги, тъй като предстоят промени в организацията на работа в общините за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.
Цветилена СИМЕОНОВА

Източник: focus-news.net