София. Като държава сме откраднали от хората половината от средствата,

...
София. Като държава сме откраднали от хората половината от средствата,
Коментари Харесай

Служебният министър Кирил Петков: Като държава сме откраднали от хората половината от средствата, които те са внасяли в бюджета

София. Като страна сме откраднали от хората половината от средствата, които те са внасяли в бюджета. Това съобщи в предаването „ Неделята на NOVA ” по Нова телевизия служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

„ Това, което забелязах във всички звена на моето министерство, е неналичието на бистрота. Какво значи това? Когато вкарате 630 милиона лв. от държавния бюджет и ги дадете в министерство на стопанската система – напълно обикновено е да се каже по какъв начин най-приоритетно да се употребяват тези пари. И ние би трябвало да ги използваме по най-хубавия метод, с цел да реализираме най-хубави резултати. Това значи да се създадат публични поръчки, да има същинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност против тези пари за страната ”, уточни той.

По думите на Петков страната сама по себе си няма средства. „ Средствата са на хората и на бизнесите ”, акцентира той и добави: „ Идеята – „ аз съм страната и разпределям пари ” – е напълно неправилна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и налози – бих очаквал, че доста точно би трябвало да се следи всеки лев защо и по какъв начин се харчи ”. Петков даде образец с държавните средства, изхарчени за язовирите. „ Липсата на бистрота е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип – ти искаш да дадеш на едни „ наши ” компании, едни средства по непазарен метод. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всевъзможен различен метод, само че ние сме откраднали от хората – като страна, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета ”.

„ В Министерството на стопанската система, където и да погледна, има доста кадърни хора. Аз съм удивен от работата си с тях. Те са експерти, те си гледат работата. Но тези инхаус структури – както „ Автомагистрали ”, както Държавната консолидационна компания – са основани по този начин, че никой от ведомството, даже самият министър – няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има лични шефове, предпазени от закона, минали през състезания. Сега – даже да не съм удовлетворен от работата им – не мога да ги заменя ”, съобщи Петков.

„ Привлякохме за пръв път в българската история огромна европейска компания за произвеждане на електроавтомобили ”, сподели още той и посочи, че в идващите 14 дни ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан.

По отношение на Българската банка за развиване (ББР) служебният министър изрази вяра, че във вторник към този момент ще има вписан нов Надзорен съвет. „ Спряха ни по всевъзможен всякакъв метод, само че в случай че за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР, е просто въпрос на време да пробием и в другите сходни структури ”, посочи Кирил Петков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР