София. Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация

...
София. Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация
Коментари Харесай

Николай Свинаров, бивш министър на отбраната: Изборът на нов тип боен самолет олицетворява геополитическата ориентация на една държава

София. Изборът на нов вид военен аероплан въплъщава геополитическата ориентировка на една страна. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ някогашният министър на защитата Николай Свинаров. Tой уточни, че главната причина изборът на нов вид военен аероплан да се забави във времето е финансова. „ Не са без значение и политическите конюнктури през годините. Нека да напомним, че след 2005 година (след приемането ни в НАТО), бюджетът за защита намаляваше през годините като % от Брутният вътрешен продукт. Като нямаш средства за рационализация няма по какъв начин да я направиш. Повече от 10 години – след 2008 година бюджетът за защита се равняваше на нужните средства за прехрана “, съобщи той и уточни, че не е имало средства за обилни финансови разноски. По думите му невъзможната композиция сред активността на експертите в региона и неизбежните политически критерии са подводните камъни при избора на нови изтребители.
На въпрос стопански, политически или експертен би трябвало да бъде изборът, Свинаров уточни, че към този момент е станало дума за композиция от критерии. „ Какво значи политическият аршин – като си купиш бойни кораби от Белгия или хеликоптери - транспортни и/или бойни, от европейска компания, а твърдиш, че в границите на НАТО Съединени американски щати са ти стратегически сътрудник, то постоянно е добре да наричаш икономическия аршин – политически. Няма да подсещам остарели максими кое на кое е съсредоточен израз “, сподели още той.
Свинаров уточни, че изборът на нов военен аероплан въплъщава геополитическата ориентировка на една страна и я обвързва със съюзнически взаимозависимости. „ В България не без съображение към този момент повече от 15 години приказваме за „ съгласуемост “ и осъществяване на задачите за партньорство. Друг е въпросът какво става със „ съюзите “ – имам поради НАТО и Европейски Съюз “, сподели още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР