София. Има набор от задължителни правила, които трябва да бъдат

...
София. Има набор от задължителни правила, които трябва да бъдат
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Важно е да се спазват задължителните правила за безопасно поведение при ползването на атракционите в морските курорти

София. Има набор от наложителни правила, които би трябвало да бъдат спазвани при използването на атракционите по морето, с цел да се обезопаси както самото оборудване, по този начин и неговите ползватели. Стопанисващите подобен вид обекти би трябвало наложително слагат осведомителни табели на видно място. Отговорност имат също родителите на по-малките деца, както и лицата, осъществяващи контрол над употребяващите дадения атракцион. Те би трябвало да създадат нужното напътствията за безвредно държание да бъдат спазвани. Това изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria On Air часове преди настъпването на астрономическото лято, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
Предупредителната информация включва рестриктивните мерки по отношение на минималната и оптималната възраст, както и тежестта на децата, които могат да употребяват даден аткракцион. Също и за това какъв брой деца могат да употребяват оборудването по едно и също време. По отношение на облеклото би трябвало да се има поради, че то не би трябвало да има свободни връзки и краища, които могат да се закачат за структурата на атракциона и по подобен метод да се основат предпоставки за случай. Дългите коси също би трябвало да бъдат прибрани с подобаващи аксесоари или в шапки.
Председателят на КЗП уточни, че Комисията следи за съществуването на тази информация, както и за наложителните документи за оборудването. Например, механически паспорт, в който е отразено положението, осъществените инспекции при въвеждането му в употреба, възможни настоящи или спешни поправки. Друг документ е разрешението за въвеждане в употреба, което се издава от общинските администрации.
В студиото на „ България заран ” Маргаритов съобщи, че една от значимите действия на Комисията в летния сезон по направлението сигурност на стоките е контролът на пазара на надуваемите продукти. По думите му тяхната функционалност неведнъж е надценявана от родителите. „ Счита се, че когато детето е оборудвано с тях, няма опасности за неговата сигурност във водата. Истината е, че даже и в няколко сантиметра вода може да се стигне до удавяне, изключително когато няма контрол и се предоверяваме на надеждните защитни средства ”, добави той.
Маргаритов подчертава върху значимостта на съпътстващата продукта информация по отношение на използването му, както и върху риска при съществуването на остри ръбове по него да се стигне до пострадване на детето. Той уточни, че дружно с Агенция „ Митници ” Комисията следи да не бъде допускан вносът на рискови артикули, в това число и от подобен вид. „ Благодарение на това съдействие няколко хиляди продукта бяха арестувани на границите през последните две години, защото не отговаряха на европейските стандарти за сигурност ", напомни ръководителят на КЗП.
В рамките на акцията Лято`2018 Комисията ще ревизира, както атракционите в курортните комплекси, по този начин и туристическите и комерсиалните обекти за сходство с нормативно откритите условия за действието им и с оглед отбраната на ползите на потребителите. Първите осъществени по морето инспекции са в обекти, които през минали интервали са били проблематични. „ На този стадий смятам, че има воля те да бъдат приведени в сходство с условията на Наредбата за категоризация на туристическите обекти ”, сподели още Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР