София. Гражданите все по-активно търсят съдействието на Комисията за защита

...
София. Гражданите все по-активно търсят съдействието на Комисията за защита
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Гражданите се доверяват на професионалния ни и отговорен подход към техните потребителски казуси

София. Гражданите все по-активно търсят съдействието на Комисията за отбрана на потребителите и имат доверието, че тя ще огледа на техния проблем професионално и отговорно. Това сподели ръководителят Димитър Маргаритов в „ Седмицата ” на „ Дарик ” радио ден след Световния ден на потребителя, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
23 799 тъжби и над 15 000 позвънявания на телефона на потребителя 0700 111 22 през 2018 година демонстрират, че институцията е търсена. „ Не безусловно, тъй като на всички места е цялостно с проблеми, а тъй като хората са разбрали, че когато има някакъв спор с потребителски темперамент, би трябвало да се извърнат към нас и да се притечем ние на помощ ”, означи Маргаритов. „ Приблизително 5000 от тези тъжби и сигнали не са от наша подготвеност, а на Комисията за контролиране на известията, Държавната организация по метрологичен и механически контрол и така нататък ”, посочи той.
На въпрос на водещия Кирил Вълчев каква е успеваемостта на КЗП Маргаритов изрази мнение, че е ненапълно субективно да се направи оценката през призмата на това дали казусът на даден консуматор след намесата на контролния орган е решен по упования от него метод. „ Той може да е останал неудовлетворен, макар че въпросът в някаква степен е решен ”, изясни ръководителят на КЗП. Но конкретизира, че към 65% от прегледаните от КЗП случаи са с сполучлив край. „ Т.е. основателни са, открито е нарушаване, глобен е нарушителят и – в случай че е имало такава законова опция – ние сме помогнали на самия консуматор да получи назад парите си за ремонтирана повече от три пъти дефектна стока или да му я ремонтират, в случай че към момента това е редът за споразумяване на рекламацията ”, добави Маргаритов.
Все още е дребен процентът на жалбите в КЗП против онлайн търговци. „ Колкото и бързо да се усилва броят на тези, които пазарят онлайн, към момента множеството хора го вършат главно от магазините. Близо 4000 от всички тъжби през предходната година са за онлайн търговията, което е към 15-20% от постъпилите при нас в този интервал ”, разгласи ръководителят.
Същевременно Димитър Маргаритов смята, че това е секторът, който в най-голяма степен се нуждае от усъвършенстване на законодателството. „ Има един все по-голям сегмент от тези взаимоотношения, който не е контролиран нормативно – общуването и извършването на покупки през обществените мрежи и електронните платформи, където физически лица оферират на други физически лица артикули и услуги, само че тук няма нормативно покритие. Той акцентира, че при проблем след сходна договорка на този стадий институциите нямат опция да се намесят по реда на настоящото законодателство, защото продавачът не е търговец.
Според Маргаритов при класическите онлайн магазини разпоредбите са ясни и подсигуряват нужния ред. Там най-често срещаните нарушавания са неналичието на цялостна информация за търговеца, на уточнения за правото на отвод и на разпоредбите при провеждането на друг вид промоции и понижения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР