София. Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от

...
София. Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от
Коментари Харесай

Светлин Спиров, Изпълнителна агенция по лекарствата: Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като лекарствата не са отивали за конкретните пациенти

София. Голям брой книжки към НЗОК са били съхранявани от едно лице, като медикаментите не са отивали за съответните пациенти. Това сподели на брифинг основният секретар на Изпълнителна организация по медикаментите Светлин Спиров, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ От другите обекти са конфискувани разнообразни типове лекарствени артикули, в това число и от отвън аптечната мрежа от така наречен дилъри, които обикалят и изкупуват не по предопределение. Доказателство за това е, че при една от инспекциите сме описали огромен брой книжки към НЗОК, които се съхраняват от лице и явно медикаментите не отиват за тези пациенти. По думите му се ревизира дали книжките са на действителни пациенти. „ Лекарствата са най-атрактивните с най-високи маржове за така наречен успореден експорт. Това са инсулин, за ревматоиден артрит, астматични артикули и за онкология “, изясни той.
Прокурор Иван Гешев заключи, че по безчет способи от разнообразни източници нерегламентирано са групирани медикаменти и е реализиран така наречен реекспорт от компании част от проведена незаконна група. „ За да бъде сбъднат този реекспорт са осъществени данъчни закононарушения и пране на пари. Тези закононарушения са производни от нуждата да бъде реализира този експорт на медикаменти. Кои са компаниите няма да разясня, лечебните заведения също. Схемите са безчет, в това число и тази от Турция. Имаме данни за още групи, тъй като това е печеливш бизнес. Логично е той да не се реализира единствено от една група. Колегите от ГДБОП наблюдават тази наклонност повече от година. Това е една нисша, която реализира опция да бързи и огромни облаги, до момента в който се запълни. Това е една нова нисша. Това е началото на активността на Министерство на вътрешните работи, правосъдната власт и сътрудниците от Национална агенция за приходите и медицински одит “, сподели още Иван Гешев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР