София филм фест“ се завръща, за да зарадва многобройните си

...
София филм фест“ се завръща, за да зарадва многобройните си
Коментари Харесай

„София филм фест“ се завръща онлайн и на открито

„ София филм фест “ се завръща, с цел да зарадва многочислените си фенове. 24-ото издание на най-големия български интернационален кинофестивал бе отсрочено 3 дни преди плануваното разкриване на 12 март 2020-а. След месеци на изключително състояние и изключителна епидемиологична обстановка, фестът ще предложи адаптивно решение по отношение на ограниченията за ограничение на разпространяването на Ковид-19.

Фестивалът ще предложи издания в два интервала на 2020-а – лято и есен.

„ София филм фест лято “ ще бъде онлайн в цяла България, в платформи навън и с прожекции в Дома на киното в София.

Официалното разкриване на лятното издание ще бъде на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на кино лентата „ Паразит “ на режисьора Понг Чун Хо, притежател на 4 награди Оскар (включително за най-хубав филм), „ Златна палма “ в Кан и още над 200 оценки по света. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

За първи път в историята си фестивалът ще предложи част от програмата оналйн. Партньор е интернационалната платформа Festival Scope & Shift 72. Програмата на виртуалното издание включва към 80 кино лентата. Основно това са заглавия от конкурсните стратегии на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филми, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм. Сред тях са „ Риба, плуваща по тил “ на Елица Петкова, „ Как да имитираш война “ на Рудолф Херцог, „ Среднощно “ на Натали Бианкери, „ 18% сиво “ на Виктор Чучков наследник, „ Баща “ на Сърдан Голубович, „ Три сестри “ на Емин Алпер, „ Медена земя “ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов (с две номинации за Оскар), „ Игра с вълните: изкуството на звука в киното “ на Мидж Костин. В програмата ще забележим и филми от рубриките Ново българско кино, Киното през днешния ден (филми на одобрени международни режисьори), Калейдоскоп и други. Сред тях са „ Въпреки мъглата “ на Горан Паскалевич, „ Предателят “ на Марко Белокио, „ Мартин Идън “ на Пиетро Марчело, „ Държавно заравяне “ на Сергей Лозница, „ Последният час на господин Кол “ на Дорон Еран, „ Младият Ахмед “ на Братя Дарден, „ Извинявайте, че не ви намерихме “ на Кен Лоуч, „ Физика на тъгата “ на Теодор Ушев, анимационните филми за деца и родители озвучени на български език „ Чутовното настъпление на мечките в Сицилия “ на Лоренцо Матоти и „ Пътешествието на Принца “ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар.

Филмите ще бъдат разполагаем за избран брой гледания в границите на интервал от малко над 3 седмици. В мига на постигане на лимита за гледания на избрана лента, ще се счита, че прожекцията е продадена и заглавието няма да е налично повече за онлайн прожекции. С цифровото си издание „ София филм фест “ се трансформира във фестивал на цяла България. Любителите на киното в страната ни ще имат съществени благоприятни условия да обогатят познанията си към едно по-различно, авторско и мислещо кино, което е допустимо да се гледа единствено в границите на огромен интернационален фестивал.

Специална селекция ще бъде показана в Дома на киното – единственият киносалон през лятното издание на фестивала, в който ще има кинопрожекции в зала. С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите навън на феста. Сред тях са „ Ялда – нощ за амнистия “ на Масуд Бакши (с огромната премия от Сънданс, оператор е българинът Юлиан Атанасов) и „ Родина “ на Томас Венгис (от Международния конкурс), „ Шевове “ на Мирослав Терзич (от Балканския конкурс), „ Брус Лий и нарушителят “ на Йост Ванденбрук (от Документалния конкурс), „ Под слънцето “ и „ Дневниците на Путин “ на Виталий Мански, „ Екзотика “ и „ Примамливото отвъдно “ на Атом Егоян. Програмата в Дома на киното ще даде опция за среща с някои създатели на новото българско игрално и късометражно кино.

Третият модул на лятното издание на фестивала е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои церемония прожекции, ще бъдат в Платформа А6 на НДК. Специални министър председатели с аудитория и показани от екип ще имат българският игрален филм „ Сестра “ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и огромната премия в Котбус), както и немско-българската копродукция „ Кръвта на пеликана “ на режисьорката Катрин Гебе, разкрил състезанието „ Хоризонти “ във Венеция и сниман напълно в България. В лентата вземат участие звездата на немското кино Нина Хос, българските деца-актьори Катерина Липовска и Аделия Оклепо, актьорите Яна Маринова, Димитър Баненкин и други.

На 6 юли след церемонията по връчване на премиите на „ София филм фест “ ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „ Босият император “ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът, в който вземат участие Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, е продължение на комедията „ Белгийският крал “ (номиниран за европейска комедия на годината).

Летният фестивал ще показа филми и в платформата „ Открита сцена “ в парка на Военната академия, като наличие да бъде споделено и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея „ Земята и хората “, която ще бъде част от фестивалната стратегия и ще показа за първи път в София българският игрален филм „ Бащата “ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов („ Кристален глобус “ от Карлови Вари и „ Златна роза “ от Варна).

За 18-и път интернационално жури ще дефинира любимеца за огромната премия в интернационалния конкурс за първи или втори игрален филм „ София – град на киното ”, съдържаща парична награда от 7000 евро, обезпечена от Столична община. Председател на журито е английският режисьор Питър Уебър („ Момичето с перлената обица “), а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико, продуцент на „ Рома “) и Джим Старк (САЩ, продуцент на ранните филми на Джим Джармуш), и българската актриса Ирмена Чичикова. Международното жури ще дефинира и Наградата за български късометражен филм, предоставена от Доли Медиа Студио (8 000 евро в постпродукционни услуги и 1 500 евро парична премия).

Балканското жури ще връчи премията на Домейн Бойар за най-хубав районен филм. Негови членове са режисьорите Мира Форнай (Словакия), Бенедикт Ерлингсон (Белгия) и Симона Костова (Германия-България). Председател на Документалното жури е съветският режисьор Виталий Мански, а членове - режисьорите Андреас Хорват (Австрия) и Светослав Драганов (България).

Международното жури за български игрален филм ще връчи премията на Булсатком от 3 000 евро. Членове на журито са Гая Фурер (артистичен шеф на програмата „ Венециански дни “ от кинофестивала във Венеция), Стефан Лаудин (директор на Варшавския кино фестивал) и Ахмед Шауки (артистичен шеф на кинофестивала в Кайро).

„ София филм фест есен “ се планува да се организира от края на септември доникъде на октомври в няколко столични киносалона и главно ще включва филми, които не участват в програмата на лятното издание. Сред тях ще бъдат шлагерите „ Мъртвите не умират “ на Джим Джармуш и „ Фарът “ на Роберт Егърс, „ За безкрайността “ на Рой Андершон, „ Върба “ на Милчо Манчевски, „ Диего Марадона “ на Асиф Кападия, „ Синоними “ („ Златна мечка “ от Берлин) на Надав Лапид, „ Почетен посетител “ на Атом Егоян, „ Ина де Ярд “ на Питър Уебър, „ Не съм самичък “ на Гарин Хованисян, „ Кънингам “ на Ала Ковган, специфичната прожекция на „ Сладък живот “ на Федерико Фелини, „ По Божията благосклонност “ на Франсоа Озон, „ Арабски блус “ на Манеле Лабиди Лабе, „ Синът “ на Мехди Барзуи, „ Папиша “ на Муния Медур и „ Адам “ на Мариам Тузани от програмата Франкофония 50, „ Лилиан “ на Андреас Хорват и „ Проблемът да бъдеш роден “ на Сандра Волнер от Фокус Австрия, Кино-гурме, Музикална кутия и други.

През есента ще се състоят и министър председателите на българските документални филми от програмата на феста, както и игрални български министър председатели. Предвижда се през този интервал фестивалът да посрещне някои от режисьорите, които бяха удостоверили присъединяване си в мартенското му издание. През есента „ София филм фест “ ще направи отсрочените си гостувания в Бургас, Пловдив и Варна с прожекции в киносалони, както и ще посети още няколко дестинации от пътуващото си издание, където публиката ще може да съпреживее страстта от гледане на кино на огромен екран. Разбира се, това е според от епидемиологичната конюнктура в страната.

17-ото издание на пазара на копродукции София Мийтингс ще бъде напълно оналйн. Началото му сложи представянето на филми в развиване (Works in Progress), които в интервала 27 май – 2 юни бяха гледани от рекорден брой фестивални селекционери (49) и представители на сейлс компании (16) от 27 страни на 5 континента, връх в историята на форума. Така български и районни филми бяха гледани от водещите фестивали в света, измежду които Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Сънданс, Сан Себастиан, Карлови Вари, Москва, Сараево, Солун, Варшава, Талин и доста други. За първи път участваха фестивали от Латинска Америка (Мар дел Плата и Картахена) и Африка (Кайро), от Китай (Шанхай) и даже Монголия (Улан Батор). Най-големият триумф измежду селектираните филми е включването на четвъртия пълнометражен игрален филм на Камен Калев „ Февруари “ в формалната стратегия на фестивала в Кан през 2020-а. Останалите модули на София Мийтингс (представяне на планове за първи, втори и трети игрални филми – Feature Films Pitching, панел полемики и майсторски класове) ще се състоят от 3 до 8 юли оналйн на платформата Festival Scope.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР