София. Еманюел Макрон отново не върви в крак с НАТО,

...
София. Еманюел Макрон отново не върви в крак с НАТО,
Коментари Харесай

„Взгляд“: Макрон се възползва от руските ракети за самоутвърждение

София. Еманюел Макрон още веднъж не върви в крайник с НАТО, призовавайки съдружниците да стартират договаряния с Путин за Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват. Всички останали от НАТО отхвърлиха тази концепция Москва изначално. Френският президент все по-често стартира да играе лична игра, влизайки в спор с Вашингтон. Изглежда, че прогнозата, че Макрон желае да влезе в ситуационен съюз с Путин, с цел да реализира водачеството на Франция в Европейски Съюз, се сбъдва, разяснява съветският вестник „ Взгляд “ .

В четвъртък Кремъл удостовери, че френският президент Еманюел Макрон e изпратиl отговор посланието на Владимир Путин от септември за ориста на Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват (ДРСМО). Писмото-отговор на Макрон съдържа схващане на загрижеността на Русия „ и подготвеност за разговор по този въпрос “, съобщи Дмитрий Песков, представител на съветския водач.

Така Макрон стана първият западен водач, който се съгласи да стартира договаряния с Москва за ДРСМО. Припомняме, Путин предложи да се разгласи мораториум върху разполагането на сходни ракети, като изпрати писмо по този въпрос през септември до няколко десетки страни от НАТО. Централата на Алианса посредством думите на генералния му секретар Йенс Столтенберг сподели незабавно, че „ не вижда смисъл “ в предлагането на Путин. " Ние сме чували това предложение и преди, само че то не заслужава доверие, тъй като то подценява действителността ", означи той и добави, че Русия към този момент е разположила крилатата ракета 9M729 на границите на НАТО.

Случи се по този начин, че в четвъртък Макрон одобри Столтенберг в Елисейския замък. „ Наскоро беше повлиян провокирана необятен отклик след отговора на Франция на писмото от президента Путин. Франция общително показа отговора си на това писмо със своите съдружници, което не всички съдружници са правили преди. Мисля, че това е добър метод “, сподели Макрон, разговаряйки с генералния секретар на НАТО.

Макрон също отхвърли съответната концепция за мораториума, „ концепцията обаче не би трябвало да се отхвърля като основа за полемика “, цитира френският водач ТАСС. „ Необходимо е да се построи транспарантен, изчерпателен и придирчив разговор с Русия “, сподели Макрон. " Ето за какво показах волята си да дам нов подтик на този разговор. "

В същото време той означи, че " Франция схваща загрижеността на съдружниците и в никакъв случай не би рискувала сигурността на сътрудниците ", само че " неналичието на разговор с Русия не направи континента по-безопасен. "

„ Враг ли ни е русия през днешния ден? Или е Китай? Целта на НАТО ли е да ги сочи като врагове? Не мисля по този начин ", съобщи Макрон (спорред Bloomberg).
Столтенберг трябваше да си напомни, че разногласията сред страните от НАТО са естествени. „ Не е загадка, че имаме различия, тъй като сме 29 съдружници. Такива имаше и преди, само че всякога ги преодолявахме и поддържахме мира в Европа, което е главната задача на НАТО “, увери генералният секретар.

Германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung акцентира, че за повторно този месец Макрон " плува против течението " в границите на съюза “. Той направи първия си скандал при започване на ноември, когато разгласи " мозъчната гибел " на НАТО. Говорейки в четвъртък със Столтенберг, Макрон, апропо, напомни обидните си думи на госта и не ги отхвърли. Френският водач съобщи, че това изказване е „ потребно пробуждане “ за съюза.

Москва счита, че този път Париж е решил да спори със съдружниците въз основа на безусловно рационални и универсални съображения. „ Макрон схваща, че унищожаването на контракта е неприятно за Европа “, съобщи пред вестник „ Взглад “ Олег Морозов, член на Съвета на федерацията. - Ракетите със междинен и дребен обхват на деяние не пречат на „ балистичната история на връзките “ сред Съединени американски щати и Русия, където има напълно разнообразни дистанции. Това е проблем на Европа и близките територии. "

Сенаторът има вяра: „ Ако договорът бъде погубен и НАТО реши да разположи ракети в Европа, тогава Франция става уязвима при ответния удар от Русия. Макрон с право назовава това въпрос на европейската сигурност, а не на американската. "

Ръководителят на Центъра за френски проучвания на Руската академия на науките Юрий Рубински твърди, че Макрон „ не може и не желае да одобри едностранно съветското предложение за ДРСМО “ и по тази причина приканва сътрудниците си за взаимна полемика. Вече е ясно, че не всички страни поддържат тази концепция: Германия към този момент изрази подозренията си, а Полша и балтийските страни няма да се опълчват на управлението на НАТО, тъй като тази организация остава за тях „ верую “ и пиедестал на външната политика.

Макрон към момента се стреми да бъде съдружник на Съединените щати, само че в това време той стартира интензивно да открива връзки с Русия и Китай, напомни специалистът пред изданието, а в връзките с тези две сили „ той се нарежда освен като президент на Франция, само че и като акредитиран представител на ползите на Европейския съюз ".
„ Призивите на Макрон за обширна система за сигурност и съдействие на евразийския континент от Лисабон до Владивосток са директно продължение на концепцията на Шарл де Гол за Европа от Атлантическия океан до Урал “, добави Рубински.

Руските политици също не изключват, че Макрон се нуждае от концепцията за договаряния с Русия за ДРСМО, с цел да укрепи престижа си в съюза. " Невъзможно е да се оценят недвусмислено проектите на Макрон във връзка с връзките с Русия, само че няма подозрение в упоритостите му, желанието му да играе ролята си в Европа, да се конкурира с другите страни и да взема основни решения ", добави сенаторът Олег Морозов.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР