София е на 30-то място сред 150 града в света

...
София е на 30-то място сред 150 града в света
Коментари Харесай

София в Топ 30 по ръст на цени на жилища

София е на 30-то място измежду 150 града в света по растеж на цените на жилищата, демонстрира показателят Residential Cities Index на консултантска компания на пазара на парцели. Цените на жилищните парцели в столицата са нарастнали с 5,9% през предходната година, при приблизително нарастване от 3,2% за всички градове в класацията.

Оказва се, че пазарът на парцели в София се показва по-добре в сравнение с в множеството огромни градове по света.

Будапеща си връща купата на града с най-бърз растеж на цените на жилищата в света. Жилищните парцели в унгарската столица са поскъпнали с 24,1% в границите на година с помощта на огромното търсене, подкрепено от ниските лихви по ипотечните заеми, мощната претовареност и растежа на стопанската система.

След Будапеща в топ 10 се подреждат китайските градове Сиан и Ухан (данните за Ухан са преди рецесията с Covid-19) с нарастване на цените надлежно с 15,9% и 14,9% на годишна база: Загреб (+14,5%), Санкт Петербург (+14,2%), Варшава (+13,1%), Атина (11,8%), Люксембург (+11,4%), Лион (+11,2%) и Братислава (+10,2%).

Точно преди София в класацията са Мексико Сити, Монреал и Финикс, а след столицата ни се подреждат Халифакс и Измир

Двуцифрен растеж на цените на жилищата е регистриран и в Москва (+10%). Покупката на парцели в тези гладове се е оказала доста добра инвестиция.

Оказва се, че доста градове от Централна и Източна Европа се показват извънредно добре като Загреб, Варшава, Атина и Братислава, които влязоха в топ 10 на класацията. Два съветски града в показателя - Санкт Петербург и Москва, също се изкачват на по-горна позиция.

Доходността от жилище в столицата през предходната година доближи 7%. Покупките на жилища в София за инвестиция набъбнаха и към този момент имат дял от 24% от всички покупко-продажби. Повечето вложители избират да отдадат чартърен жилищата си дълготрайно, вместо да разчитат на къси нощувки от чужденци, разясниха брокери.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР