София. До момента са взети около 2000 проби за африканска

...
София. До момента са взети около 2000 проби за африканска
Коментари Харесай

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: До момента са взети около 2000 проби за африканска чума от домашни свине и около 1100 от диви

София. До момента са взети към 2000 проби за африканска чума от домашни прасета и към 1100 от диви. Това сподели доктор Георги Чобанов - шеф на Дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните и надзор на фуражите “ в БАБХ по време на семинар на тематика „ Планове за незабавни дейности, биосигурност и надзор против африканската чума по свинете “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Най-важен е контролът върху популацията на дивите прасета. БАБХ моли от дълго време тя да се редуцира до допустими равнища. За съпоставяне, популацията през 2011 година беше към 45 хиляди диви прасета, а все още се дискутира число сред 90 хиляди и 120 хиляди Т.е. тя е повишена съвсем двойно “, сподели още той.
Д-р Чобанов изясни, че във връзка с дивите прасета в лабораторията по африканска чума са постъпили към 1100 проби, а на домашните – 2000. „ Всяка една проба, която се взима, се разказва, тъй че имаме точна информация за всичко и тя се изпраща на Европейската комисия. Очаквахме много по-активно подпомагане от стопаните, по тази причина организирахме дейна осведомителна акция. Но, за жалост, индикациите, които получаваме, е, че прилежащи на наранени села да вземем за пример въобще не знаят за заболяването “, сподели още той.
Д-р Чобанов изясни, че БАБХ има опасения, че заболяването може да повтори. „ Затова молим стопаните да заколят по-рано прасетата си, а да не чакат Коледа “, сподели още той.
Във връзка с разпространяването на заболяването във Варненския район, той уточни, че огромните свинеферми не са наранени от рестрикциите. „ Засегнати са задните дворове и дребните ферми. На 30 октомври би трябвало да завърши инспекцията и да се реши дали да има анулация на ограниченията, които са наложени “, сподели още доктор Чобанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР