София. Днес от 17.00 часа в Столична библиотека ще бъде

...
София. Днес от 17.00 часа в Столична библиотека ще бъде
Коментари Харесай

Сборникът „Йовковите архиви разказват ще бъде представен в Столична библиотека

София. Днес от 17.00 часа в Столична библиотека ще бъде показан сборникът „ Йовковите архиви описват ". Това оповестиха от пресцентъра на Столична община . Документи и мемоари “ и ще бъде открита документалната галерия „ Йордан Йовков в фотоси и документи от държавните архиви “. Сборникът и изложбата са резултат от общ план на Държавна организация „ Архиви “ и Регионален исторически музей – Добрич (Дом-паметник „ Йордан Йовков “), осъществен в интервала 2015 – 2017 година и отдаден на 135 години от рождението и 80 години от гибелта на Йордан Йовков.
Сборникът включва архивни документи от фонд „ Йордан Йовков “ на Дом-паметник „ Йордан Йовков “ в Добрич, както и от фамилен фонд „ Йордан и Деспина Йовкови “ (ф. 2128К) в Централен държавен списък – София. За първи път се разгласяват и незнайни документи, писма и мемоари за Йордан Йовков. В сборника новото и към този момент известното влизат в забавен разговор и обрисуват любопитен подтекст. Така обликът на белетриста получава спомагателни линии, без да трансформира главната си визия. Изданието е финансирано от Община град Добрич. Сборникът ще бъде показан от проф. дфн Светлозар Игов.
Изложбата „ Йордан Йовков в фотоси и документи в държавните архиви “, от ДАА и РИМ – Добрич се състои от 15 табла, които показват една част от постъпилите в Централен държавен списък и намиращите се в други български архиви материали за Йордан Йовков. Тя споделя както за живота на писателя, по този начин и за рецепцията на неговите творби, за почитта към креативното му дело, за безсмъртието на словото му. Изложбата ще бъде показана за първи път за жителите и гостите на град София.
Събитията ще се състоят в Мраморно предверие, I етаж и зала „ София “ на Столична библиотека. Входът е свободен.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР