София. Днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри международен юридически

...
София. Днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов откри международен юридически
Коментари Харесай

Данаил Кирилов не смята да се извинява на членове на ВСС и не вижда правен мотив изборът на Иван Гешев за главен прокурор да се дава на Конституционния съд

София. Днес министърът на правораздаването Данаил Кирилов откри интернационален юридически конгрес под формата на 4-дневно взаимно образование по правата на индивида в Европейски Съюз за магистрати от Гърция, Румъния и България. Преди началото на значимото събитие в Деня на адвокатурата, той разяснява и една от най-обсъжданите в последно време тематики, а точно изборът за нов основен прокурор на България.

След извършеното на 14 ноември съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, на което Иван Гешев беше избран отново за основен прокурор, съдии от цялата страна желаеха посредством писмо опрощение от Данаил Кирилов за държанието му по време на дебатите с претекста, че държанието му към някои от магистратите не е било задоволително.

На тези обвинявания той отговори, че няма желание да се извинява, защото счита, че в тази ситуация не е нарушил разпоредбите и положителния звук, по какъвто и да е метод. Министър Кирилов дори се почуди към кого би трябвало да насочи хипотетичното си опрощение: дали към арбитър Атанаска Дишева, ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов и арбитър Олга Керелска, или към останалите членове на Висш съдебен съвет, на които не е съумял да даде думата, с цел да изкажат своята позиция. Той уточни, че не счита, че е прекратил опцията да се изрази мнение по време на дебата. Кирилов добави, че е обвързване на всички членове на Висш съдебен съвет, в това число и негово, да се съблюдава допустимо най-стриктно законът и смисълът на процедурата, като уточни, че Висш съдебен съвет не е мястото, на което да се приказват общи приказки и да се нареждат политически изказвания.

По въпроса дали президентът Румен Радев има претекст да даде на Конституционния съд избора на Иван Гешев за основен прокурор, министър Кирилов уточни, че правни претекстове за това не съществуват, а всичко е плод на обществена политическа рекламация.

Министърът на правораздаването отговори и на обвиняванията, че в дневния ред на последното съвещание на Висш съдебен съвет не е било включено писмото на над 160 съдии от цялата страна, които желаеха той и определеният наново за нов основен прокурор Иван Гешев да се извинят обществено за свои думи и за държанието си по време на прегласуването на номинацията на 14 ноември.
По думите на Кирилов, когато писмото е било получено във Висш съдебен съвет, дневният ред на съвещанието към този момент е бил утвърдени подписан от него. Той уточни още, че в случай че Лозан Панов е имал предпочитание документът да бъде включен, е можел да направи предложение за това.

Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев , също присъстващ на откриването на форума, взе отношение по въпроса с невключването в дневния ред на писмото с искане за опрощение от министъра и новоизбрания основен прокурор.
Магдалинчев дефинира думите на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов за действителен цинизъм във Висш съдебен съвет като несъстоятелни и съобщи, че макар опцията при започване на съвещанието Панов да направи предложение за включване на нова точка в дневния ред, той просто е попитал дали писмото е било получено във Висш съдебен съвет, на което е получил и позитивен отговор: „ да “.
Представляващият Висш съдебен съвет удостовери думите на правосъдния министър, като уточни, че дневният ред на съвещанията се утвърждава минимум 4 дни авансово. По думите му писмото е пристигнало в понеделник или вторник, заради което е нямало по какъв начин авансово да бъде включено в дневния ред.

Боян Магдалинчев уточни, че надали той самият би присъединил писмото в дневния ред на Висш съдебен съвет, а по-скоро ще изчака Лозан Панов да направи предложение за това.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР