София. Да ценим и пазим словото, езикът формира българската народност.

...
София. Да ценим и пазим словото, езикът формира българската народност.
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Да ценим и пазим словото, езикът формира българската народност

София. Да ценим и пазим словото, езикът образува българската националност. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на отбелязване на патронния празник на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ и празника на всички библиотечни осведомителни експерти, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Йотова взе участие в разкриване на галерия „ 120 години от рождението на Тодор Боров. Живот, предан на знанието “.

„ Уважаеми сътрудници, вашата задача е велика. Това не е факсимиле, тъй като вие държите един златен ключ към доста златни порти на доста библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря врата към знанието, към нещо доста велико – книгата. Старите книги, които описват за остарели светове. Нови книги, които разкриват нови светове. Вие сте наследници на тези просветители, които преди 11 века – светите братя Кирил и Методий, разпръснаха семето на познанието из целия свят “, съобщи вицепрезидентът.

„ Трябва да бъдем техни почтени наследници, да пазим словото. Словото е нещо доста особено “, разяснява тя. Вицепрезидентът добави, че хората идват на този свят и си отиват, само че словото се предава от потомство на потомство, с цел да образува познанието.
„ На 11 май би трябвало да си кажем още един път, че сме в дълг на всички, посветили живота на книгата. Библиотека би трябвало да има освен в столицата, освен в огромните градове, а и в най-малкото селце в страната ни. Чрез познанието и знанието се образува бъдещето на нацията, по този начин ни завеща огромният Тодор Боров. Тук, в храма на словото, на книгата, би трябвало да си дадем още един обет – да ценим и пазим словото, да не изпразваме думите от наличие. Всеки път, когато ги използваме, би трябвало да знаем защо. За този език и това слово са претърпени доста борби премеждия. Езикът образува българската националност. Където и да има българи през днешния ден, езикът е това, което ги свързва, традициите, литературата, историята “, уточни Илияна Йотова.

„ Библиотеките имат своето бъдеще. Поздравявам всички, които работят в Националната библиотека, тъй като не отстъпва и педя от актуалните технологии “, сподели още Йотова.
Мариела ЧЕПЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР