София. Човешкият ръст има връзка с риска от разширени вени.

...
София. Човешкият ръст има връзка с риска от разширени вени.
Коментари Харесай

Като мама: разширените вени понякога са наследствени

София. Човешкият растеж има връзка с риска от разширени вени. Това се показва в материал на Interimage , който ви представяме без редакторска интервенция.

Разширените вени са освен неприятни привидно, само че оставени нелекувани, могат да доведат до тежки последствия за здравето като тромбози и гангрена. Срещат се при 50% от хората, като за появяването им роля играят редица фактори. Един от тях е генетичното влечение. Имате ли разширени вени в фамилията? Ако е по този начин, полагайте систематични грижи – вземете краката си в ръце с ограничения за предварителна защита и се обърнете към експерт за оценка на положението ви!

***

Вените са кръвоносните съдове, които транспортират кръвта назад към сърцето. Разполагат с клапи, които се отварят и затварят, с цел да направляват кръвния поток. Ако обаче тези клапи са износени и не работят както би трябвало, кръвта вместо да тече към сърцето, се връща обратно към долните крака. Този противоположен приток на кръв може да докара до образуването на разширени вени. Те имат разтегнати, отслабени стени и по тази причина стават очевидно по-големи и възлести. Много хора, които страдат от разширени вени, изпитват болежка, туптене, оток, сърбеж или възприятие на тежест в краката. В медицината положението е известно като хронична венозна болест.

Семейни работи

И както се случва в разнообразни медицински области, и в тази учените изследват в каква степен разширените вени са наследствени. Приема се, че слабите венозни клапи са до известна степен въпрос на генетични дадености. Интересни са изводите от, извършено в Съединени американски щати през 2018 година Според него човешкият растеж има връзка с риска от разширени вени. За задачата учени от Станфордския университет изследват генетичните данни на близо 500 хиляди души.

Проучването удостоверява до момента известни рискови фактори за разширените вени като възраст, пол, тегло и метод на живот, в това число и тютюнопушене и незадоволителна физическа интензивност. Проучването обаче обрисува и някои нови фактори. То удостоверява, че в случай че човек е страдал от дълбока венозна тромбоза в предишното, е изложен на нараснал риск от това положение в бъдеще. От друга страна, учените откриват, че разширените вени са свързани с нараснал риск от кръвни съсиреци.

От всички открити нови рискови фактори растежът е най-изненадващ за учените. По-високият растеж непроменяемо се свързва със повишен риск от разширени вени. Изследователите настояват, че резултатите са безапелационни: високият растеж е причина, а не просто съпътстващ фактор. Според тях той е механизъм, водещ до разширени вени. Гените, които предопределят растежа на индивида, може би са в основата на откритата връзка сред високия растеж и разширените вени. Проучването също по този начин открива 30 гени, които са свързани както с разширените вени, по този начин и с дълбоката венозна тромбоза.

Не единствено приемственост

А другояче многочислени са факторите за формиране на разширени вени отвън наследствеността като женските хормони (прием на противозачатъчни и хормонозаместителна терапия), бременността, наднорменото тегло, специалности, чието упражняване е обвързвано с дълги часове стоене прав и други

Твърдо „ да “ на профилактиката

Дори в случай че членове на вашето семейство страдат от разширените вени, има неща, които можете да извършите, с цел да намалите риска от хроничната венозна болест. Някои напълно елементарни промени в метода на живот обезпечават профилактика на болестта.
1. Вкарайте в приложимост краката! Повишената интензивност посредством вървене и по-малкото време, прекарано в стоене прав или седнал, усъвършенстват притока на кръв в краката.
2. Вдигнете краката над равнището на сърцето: 4 пъти дневно по 30 минути. Така вените си почиват, а гравитацията спомага за раздвижването на кръвта.
3. Спрете цигарите: пушенето може да способства за развиването на разширени вени.
4. Избягвайте тесни облекла и обувки с високи токчета.
5. Освободете се от непотребното тегло – по този начин ще намалите натиска върху вените.
6. На бременните дами се предлага да спят на лявата страна, а не по тил, с цел да сведат до най-малко натиска от матката върху вените в тазовата област.

Понякога макар напъните доста хора въпреки всичко развиват хронична венозна болест – и при някои от тях наследственият фактор играе своята роля. Във всеки случай консултацията със експерт е мощно целесъобразна даже преди появяването на некрасивите плетеници от вени – още щом усетите тежест и установите отоци на краката. Добрата вест е, че спрямо времето на вашата баба през днешния ден медицината може да предложи доста по-ефективно лекуване и надзор на това публикувано положение.

Източници:
- ;
- ;
- ;
- ;
-.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР