София. Членството в Европейския съюз не означава, че някой друг

...
София. Членството в Европейския съюз не означава, че някой друг
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Членството в ЕС не означава друг да решава проблемите ни

София. „ Членството в Европейския съюз не значи, че някой различен би трябвало да взема решенията вместо нас. Не би трябвало да чакаме единствено механичния превод на европейските наставления “. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на полемика „ България 2019 – нови хоризонти: подозрения, очаквания, вероятности “, Това оповестиха от Прессекретариата на президента . Форумът, на който млади специалисти показаха своите визии за развиването на страната, се провежда от Институт за обществена интеграция и Фондация „ Фридрих Еберт “.
Според вицепрезидента рискуваме да проведем акция за европейските избори като „ провинциална “ страна, да се изключим от огромния диалог за бъдещето на Европа. „ В България липсва спор за нашето място в Европейски Съюз, за действието на съюза и наличието на политиките му “, означи Илияна Йотова. „ Когато имаме ясни позиции, можем да търсим своите съдружници в Европа “, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова съобщи, че страната ни няма позиция за новата отбранителна политика на Европейски Съюз, а тя крие опасности от основаването на втори Шенген – този път в областта на защитата. Нямаме позиция и във връзка с европейските финанси за идващия програмен интервал.
Вицепрезидентът разяснява пакета „ Мобилност “, като акцентира, че българската страна не му е обърнала нужното внимание в точния момент. Гласуването му в дневния ред на Европейския парламент в „ 12 без 5 “, без задоволително причини и сериозна полемика Илияна Йотова дефинира като следващата демонстрация на двойни стандарти. „ Малко над 300 души се пробваха да решат ориста на хиляди европейски жители “, означи вицепрезидентът.
„ Да се опитаме да проектираме националните проблеми върху европейските политики “, прикани Илияна Йотова. По думите ѝ в България не се води спор и за националните цели, липсва разговорът с жителите и специалистите по значимите за страната тематики. „ Най-лошите проявления на тази липса са в българското законодателство, което се ремонтира непрекъснато точно поради неналичието на експертна оценка и на аргументирана полемика “, съобщи Илияна Йотова.
„ Разговорът за демография е диалог за стопанската система и нейното развиване “, уверена е вицепрезидентът. По думите ѝ в България не се прави целенасочена политика с ясни цели за развиване в идващите години. Вицепрезидентът уточни, че страната ни има доста необработен капацитет за развиване в редица области – високите технологии, туризма, селското стопанство.
„ Нулевите години във вузовете може да са инструмент в битката с несъответствието сред търсене и предложение на пазара на труда, само че те не вършат политика “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че българската страна е донор в Европа и света на доста добре готови фрагменти.
„ Липсва действителна национална политика за западащите и периферните райони на България. Европейските средства не са задоволителни за развиването на стопанската система “, акцентира Илияна Йотова.
Визиите на млади създатели за развиването на България са събрани в книга. Вицепрезидентът поздрави създателите и издателите за смелото начинание и посочи значимостта на подобен вид конгреси, на които се обменят хрумвания за развиването на страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР