София. БСП, ГЕРБ и ДПС за момента са единствените сигурни

...
София. БСП, ГЕРБ и ДПС за момента са единствените сигурни
Коментари Харесай

АФИС: БСП, ГЕРБ и ДПС за момента са единствените сигурни претенденти за места в следващия Европейски парламент

София. Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи за момента са единствените сигурни кандидати за места в идващия Европейски парламент. Това демонстрират данните от последното изследване на Агенция „ Афис “ . Ако европейските избори бяха през днешния ден, Българска социалистическа партия щеше да получи 23.6% от гласовете, ГЕРБ – 19.9%, Движение за права и свободи – 8.2%, „ Обединени патриоти “ – 4.6%, Демократична България – 1%. 2.7% биха подкрепили друга политическа мощ, а 2.9% не биха дали своят вот за никого. 20.7% към момента не са взели решение кого биха подкрепили на идните избори за Европейски парламент, а 15.4% от в този момент декларират, че не биха дали своят вот.
При тази поддръжка се обрисува междинното систематизиране на мандатите – Българска социалистическа партия – 6.7, ГЕРБ – 6.2, Движение за права и свободи – 3.4 и „ Обединени патриоти “ – 1.1.
В коментара към резултатите от „ Афис “ показват, че със скъсяването на дистанцията на времето до изборите за Европейски парламент въпросителните за резултата, вместо да понижават, се усилват. Агенцията регистрира, че преди месец възможностите на обединението „ Обединени патриоти “ за един мандат са били под въпрос, а в този момент единият мандат наподобява сигурен с опция за освен това. Тъкмо назад е ситуацията на извънпарламентарната десница, която преди месец бе определяна като съвсем сигурен призьор в идващия европарламент, а в този момент се е разделила с вярата даже за един мандат.
От „ Афис “ прецизират, че „ Обединените патриоти “ могат да разчитат на триумф, единствено в случай че обединението оцелее в настоящия си единен формат и възможното независимо присъединяване на изборите на трите съставящия партии е обречено на неуспех. При извънпарламентарните десни обстановката е значително друга: механичният общ брой на обособените партии надвишава капацитета на цялото – обединеното дясно.
Има нова обстановка и при трите водещи обединения – Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които за момента са единствените сигурни кандидати за места в идващия Европейски парламент. Българска социалистическа партия съумява да удържа позицията си на водач, само че поддръжката за ГЕРБ минава под психическата граница от 20% от всички гласоподаватели. Докато поддръжката за Движение за права и свободи се резервира на устойчиви равнища, борбата за първото място към този момент е под знака на увеличаващото се преимущество на Българска социалистическа партия.
През февруари 61% от хората считат, че нещата в България се движат в неправилна посока. През декември предходната година този дял е възлизал на 54 на 100. Заедно с това с 4 пункта понижава делът на хората, които считат, че живеят по същия метод като всички останали, само че с 6 пункта нараства делът на тези, които преценят, че живеят по-зле. Рязко спада и равнището на оптимизма за бъдещето: на въпроса „ Как очаквате да живеете следващата година? “ – с 6% по-малко са отговорите „ По-добре “ и с 5% повече отговорите „ По-зле “.
Всичко това се отразило на така и така ниското доверие във всички институции. За четвърти следващ месец Народното събрание затваря дъното на класацията с емблематично ниското доверие от 14%, изпреварвайки в отрицателната ранглиста съда и прокуратурата. Спада доверието във всички останали институции, в това число и в тези, които резервират позитивния си рейтинг – Националният омбудсман, президентът и Европейският съюз.
66% са гласоподавателите, които под друга форма се афишират за промяна на държавното управление (41% – за изключителни избори неотложно, 20% – за промяна на министрите и 5% а – за нов кабинет в границите на настоящия парламент). Идеята държавното управление да се резервира в настоящия си формат се поддържа от 20 на 100. През септември предходната година този дял е възлизал на 38 на 100.
На фона на всичко това напускането на Народното събрание от страна на опозицията се употребява със относително високо утвърждение – 63%. Половината от одобряващите това деяние даже не са разбрали за какво тъкмо Българска социалистическа партия е напуснала Народното събрание т.е разграничаването от активността на институцията, която не се употребява с утвърждението на хората, априори е възприето като нещо позитивно.

Националното изследване на публичното мнение на Агенция АФИС е осъществено в интервала 22-28 февруари 2019 година Интервюирани директно „ лице в лице “ в техните домове са 1010 лица в 110 гнезда, от които: в София – 18,8%; в регионалните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. Доверителните шпации на отклоненията от записаните данни за дяловете над 5% са ± 1,8-2,6%. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български жители с изборни права.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР