София. Българският парламент бе домакин на 82-ото Междупарламентарно заседание Европейски

...
София. Българският парламент бе домакин на 82-ото Междупарламентарно заседание Европейски
Коментари Харесай

Западните Балкани и киберсигурността бяха сред основните теми на 82-рото Междупарламентарно заседание Европейски парламент – Конгрес на САЩ

София. Българският парламент бе хазаин на 82-ото Междупарламентарно съвещание Европейски парламент – Конгрес на Съединени американски щати – трансатлантически разговор сред законодателите. Заседанието продължи два дни, като участниците в него бяха приветствани от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя връчи почетни плакети на Народното събрание на съпредседателите на форума – евродепутата Кристиан Елер и Марио Диаз Баларт, член на Конгреса на Съединени американски щати.
След привършване на втория ден на съвещанието пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов означи, че България за първи път, като председателстваща Съвета на Европейски Съюз, е символичният хазаин на сходен формат, на този разговор, който се води сред Европейския парламент и Конгреса на Съединени американски щати. По думите му разговорът е методът, с който би трябвало да се дадат посланията за повече Америка в Европа и повече Европа в Америка. Цветанов уточни, че главните тематики, които са били обсъждани на форума са били Западните Балкани и киберсигурността. Акцент в диалозите са били и евентуалните закани от трети страни. „ Русия и Китай са едни от съществени евентуални закани за мира и стабилността, несъмнено, и подправените вести, и всички провокативни дейности от някои страни, само че Европейски Съюз и Съединени американски щати дружно могат да се опълчват на всички тези закани “, съобщи Цветан Цветанов.
Съпредседателят на трансатлантическия разговор и евродепутат Кристиан Елер разясни добави, че въпреки по някои стопански въпроси Европейски Съюз и Съединени американски щати да са на разнообразни отзиви, по главните тематики си остават братя по оръжие. Той също обърна внимание на тематиките, дискутирани на срещата, като акцентира, че са обсъждани разнообразни и по-общи политически въпроси, само че и по-конкретни, като киберсигурността и свързаната с нея опасност от страна на Русия, опитите за интервенция посредством обществените медии и в обществените медии, опитите за интервенция в демократичните избори както в Европа, по този начин и от другата страна на океана. „ Много значим аспект, който Българското председателство показа посредством целите си и съумя да сложи високо в дневния ред освен за Европейски Съюз, само че и за Съединени американски щати, са Западните Балкани “, уточни Кристиан Елер. „ Благодарни сме на нашите сътрудници от Съединени американски щати, че те съзряха значимостта на тази тематика, “ добави той. По думите му това е извънредно значима тематика, която българските парламентаристи са присъединили и в трансатлантическия законодателен разговор.
Колегата му съпредседател на трансатлантическия разговор Марио Диаз, който е и член на Конгреса на Съединени американски щати, съобщи, че на 82-ата Междупарламентарна среща са дискутирани въпроси от основна значимост, свързани освен с Европа и Съединени американски щати, само че и със Западните Балкани. Според ръководителя на Комисията по външна политика и народен представител от ГЕРБ Джема Грозданова главният извод от 82-ата Междупарламентарна среща е, че Европейски Съюз няма по какъв начин да реализира повсеместен прогрес по Западните Балкани без координацията със Съединени американски щати.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР