София. Българската общност от Одеса, от Зопорожка област и от

...
София. Българската общност от Одеса, от Зопорожка област и от
Коментари Харесай

Българската общност от Одеса, от Зопорожка област и от Болград е готова да се включи във възстановяването на паметника на Кубрат в Малая Перешчепина

София. Българската общественост от Одеса, от Зопорожка област и от Болград е подготвена да се включи във възобновяване на паметника на Кубрат в Малая Перешчепина. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Максим Димитров, създател на Български юношески клуб „ Актив “ за плановете на клуба, за поругаването на паметника на хан Кубрат и за изборите в България.

По думите му този монумент е мост сред България и Украйна.

„ Към този миг локалните управляващи към този момент работят върху възобновяване на мемориала. Паметникът се намира в границите на общината на Нови Санжари и сега го оправят. Разбира се, че ще има някои неща, които да се доработят и дооправят “, разяснява още Максим Димитров.

Максим Димитров напомни, че паметникът на това място е повдигнат през 2001 година и тогава концепцията идва от България от проф. Пламен Павлов, който по това време е бил ръководител на Държавната организация на българите в чужбина. „ Подкрепа за паметника на Кубрат идва и от вестник „ Роден край “, от Дора Костова и Николай Габер, който е ръководител на Сдружението „ Събор на българите в Украйна “, уточни още Димитров.
Той означи, че паметниците, които са свързани с България и Украйна, би трябвало да бъдат оня фактор, който да уплътнява нашите взаимоотношения и да развиват такива.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел " Мнение ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР