София. Българската и сръбската общини със съвместна стратегия за развитие

...
София. Българската и сръбската общини със съвместна стратегия за развитие
Коментари Харесай

Каталог обединява фолклора, ритуалите и традициите на Бобов дол и Ражан

София. Българската и сръбската общини със взаимна тактика за развиване на съдействие и туризма

Каталог обядинява благосъстоянието на фолклора, ритуалите и традициите на Бобов дол и сръбската община Ражан, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Културният справочник е част от дейностите по взаимния план на двете общини „ Фолклор в трансграничния район – ключ към европейската културна еднаквост “. Той се финансира с над 286 хиляди лева от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма за трансгранично съдействие България - Сърбия 2014-2020 година Изданието на български и на сръбски език дава опция на всеки клиент на граничния район да се запознае с фолклора, локалните занаяти, обичайните музикални принадлежности, обредите, обичаите, легендите и паметниците на културно-историческото завещание в двете общини.

По плана е направена и тактика за развиване на трансграничното съдействие и популяризирането на естественото и културно завещание за развиване на туризма за интервала 2022-2025 година Целта е локалната общественост и културните центрове да бъдат подкрепени в напъните им за опазване на културното завещание и да бъде подсилен трансграничният културен продан.

Планът за деяние планува основаване на условия за определяне на ефикасни партньорства сред заинтригувани страни и жители, основаване на профилирани уеб страници, бази данни и онлайн азбучник за структури на гражданското общество и бизнеса, заинтригувани от развиването на трансграничното съдействие сред двете общини. Планирано е основаването на общ културен календар, образуване на взаимни културни прояви, консолидиране на туристическата оферта, разработване на взаимен рекламен материал, образуване на изложби и фестивали.

При осъществяването на плана през м. година бяха проведени и два тридневни фолклорни фестивала от двете страни на границата. Така общините – сътрудници по плана показаха една на друга своето нематериално културно завещание като стъпка към осъществяването на взаимната тактика за поощряване на културното съдействие.

В Ражан доброволци от локалното занаятчийско съдружие и земеделската кооперация показаха изработването на глинени съдове за подготвяне на ястия и самун, които се вършат само в този регион на Сърбия. За изработката им се употребява локална глина и керамичен пясък. Местният поминък е включен в Националния указател на нематериалното културно завещание на Република Сърбия. В Бобов дол фолклорът на района бе показан от танцовите сформира на 4 читалища от общината.

По плана е доставено озвучително, театрално и музикално съоръжение за двете общини, което се употребява за провеждането на разнообразни културни стратегии.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР