София. Актуализацията на Бюджет 2022 да не се използва от

...
София. Актуализацията на Бюджет 2022 да не се използва от
Коментари Харесай

Вицепремиерът Асен Василев: Актуализацията на Бюджет 2022 да не се използва от опозицията, фалити няма да има

София. Актуализацията на Бюджет 2022 да не се употребява от опозицията, банкрути няма да има. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който отговори на въпроси на Илиана Беновска по време на първата си за годината конференция, излъчена дирекно във, в и по Радио К2 на 93.9MHz, оповестиха от екипа на Беновска .



Илиана Беновска: Здравейте и честита нова позиция. Бихте ли ми дали отговор на 3 въпроса, първият е за бюджет 2022, това, че ще го актуализирате в средата на годината няма ли да бъде изтълкувано от опозицията като не вдишване на отговорност, тъй като всяко държавно управление, откакто пристигна на власт, би трябвало да бъде готово да ръководи през вероятно целия 4 годишен интервал или минимум през годината? Какви причини ще имате, с цел да отбраните тази позиция?
Вторият ми въпрос е за Плана за възобновяване и резистентност, по какъв начин вървят нещата там? Дадоха ни 2 месеца пролонгация, само че имате ли вътрешна информация дали това няма да се удължи и до каква степен успявате да усъвършенствате вашите оферти?
И третият ми въпрос е за дребния бизнес, подпомагате ресторантьори и хотелиери, огромните също ще ги подпомагате за тока, само че какво се случва с дребния и междинния бизнес – инфлация, повишение на цените на стоките от първа нужда и евентуално бъдещи банкрути? Не си ли затваряте необятно очите пред това?

Асен Василев: Започвам подред, Бюджет 2022 още по време на съдружните диалози, които бяха през втората половина на ноември и при започване на декември се взе решение се взе решение да има актуализация на бюджета за 2022 година по една елементарна причина – няма по какъв начин ново държавно управление с 4 годишна стратегия да направи тази стратегия за 2 седмици, една от които Коледа и Нова година, и тази стратегия, направена за 2 седмици за идващите 4 години да бъде остойностена и заложена в бюджета за 2022 година Точно затова се взе решение анализите, правенето на програмата и нейното остойностяване да се създадат в първото полугодие на 2022 година, след което да се направи актуализация на бюджета, в която тези политики да залегнат и надлежно 2022-24 година също да залегнат. Така че не виждам какъв е казусът да има такава актуализация. Нещо повече, това е допустимо най-прозрачният метод тези пари да се изхарчат. По същия метод, по който предложихме актуализация през септември, с цел да можем да посрещнем коронавирус рецесията и спомагателните обществени заплащания, по същия метод, по който, когато видяхме, че има спомагателен доход, отидохме при Народното събрание и предложихме по какъв начин този доход да бъде разпределен. Ако си приказваме за страни, които са доста по-богати от нас, като Нидерландия, там актуализации се случват три, четири, пет пъти годишно, всякога, когато има смяна на събитията. Практиката, когато има решения на Министерски съвет или разпореждане на Министерски съвет да се преразпределят непрозрачно пари съгласно мен не е добра и би трябвало да бъде мощно лимитирана.
Относно Планът за възобновяване и резистентност, диалозите с Европейска комисия вървят, както знаете бяхме в Брюксел още една седмица след встъпване в служба на новото държавно управление. Както знаете бяха конкретизирани позициите по глава „ Енергетика “ където има най-сериозна потребност от спомагателна работа. В момента с сътрудниците работим много интензивно, чакам в средата на януари чакаме да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика.
Що се отнася до дребния и междинния бизнес, както знаете сега държавното управление прави невиждана стратегия за енергийно подкрепяне. Общата стойност на тази стратегия ще бъде над 1,5 милиарда лв., от които все още са разплатени мисля над 450 милиона лв.. Това подкрепяне е за безусловно всички бизнеси, освен за ресторантьори и освен за огромни бизнеси. Освен това ограниченията по 60/40 не престават, заемите по стратегия възобновяване вървят извънредно добре апропо. В момента стартират секторни политики от ББР с целенасочени заеми и подкрепяне, които да се случват по браншове. Така че не чакаме вълна от банкрути, това с вълната от банкрути го чувахме на няколко пъти през предходната година – не се случи!
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР