София. 8 души са задържани в България, един във Великобритания

...
София. 8 души са задържани в България, един във Великобритания
Коментари Харесай

8 души са задържани в България, един във Великобритания при международна операция срещу трафик на културни ценности

София. 8 души са арестувани в България, един във Англия при интернационална интервенция против трафик на културни полезности. това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . Международната профилирана полицейска интервенция е извършена на 25 октомври от чиновници на ГДБОП, бранш „ Трафик на културни полезности “, сътрудниците им от секторите за битка с проведената престъпност в Плевен и Ловеч, Враца и Монтана, Благоевград и проверяващи служител на реда. Действията са подхванати под управлението на Специализираната прокуратура по досъдебно произвеждане по отношение на интернационално следствие против канал за трафик на културни полезности.
При интервенцията е разкрита и документирана незаконна активност на български жители, ориентирана против културното завещание, обвързвана с нелегално търсене, придобиване, предпазване, търговия и трафик на движими културни полезности, в това число и археологически предмети. Участниците са част от интернационален канал за трафик на културни полезности с противозаконен генезис, добити от иманярски разкопки на територията на България. Според данните досега, с незаконно търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни сбирки и са захранвани със „ стока “ други дилъри на културни полезности, които след това са изнасяни в чужбина за търговия и набиране на финансови средства.
В рамките на интервенцията е подхванато претършуване на 12 адреса и 5 леки автомобила, обискирани и арестувани са 8 души. В хода на процесуалните дейности са конфискувани към 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета (фибули, върхове на стрели, приложения от конска екипировка, елементи от колесници, статуетки и др.), 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с друга форма и големина; 5 каменни части и фризове. Намерени и конфискувани са и сумата от 40 000 лева и 10 000 евро; товарителници за осъществени колета до Великобритания; доста на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа, както и описи на съответно продадени предмети, бройки и цени.
Общия брой на конфискуваните артефакти е над 4600.
На мястото, където са арестувани трима в миг на осъществяване на договорка, а точно - офис на комерсиално сдружение, са открити пакетирани по-голямата част от предметите и монетите, разпределени в кутии, и подготвени за изпращане към Лондон. Там са открити и множеството документи, удостоверяващи продажбите в разнообразни аукционни къщи в английската столица, ръчно изписани описи с предметите, цените и фотоси на продадени артефакти.
В рамките на следствието e открито, че културните полезности са съхранявани в нает склад, само че заради неспособност мястото да продължи да бъде употребявано, се наложило да ги реалокират в гаража към офиса, до момента в който се откри ново уместно хранилище. Именно при претърсването в гаража са открити и конфискувани извънредно редки и скъпи предмети с историческа, културна и финансова стойност - разнообразни керамични съдове, амфори, стъкло, фризове, част от откритите монети и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР