София, 4 април, 2022 – стартира множество нови продукти и

...
София, 4 април, 2022 – стартира множество нови продукти и
Коментари Харесай

TBI Bank с рекордна нетна печалба за 2021 г.

София, 4 април, 2022 – започва голям брой нови артикули и начинания, концентрира се върху своите клиенти и продължи да построява мощен екип на главните си пазари. Успехът не закъсня.

Консолидираният неодитиран финансов доклад на TBI Bank регистрира рекордна чиста облага от 27.5 млн. евро за 2021 година, с 39% повече от резултатите за 2020 година През годината TBI причисли нови сътрудници в своята BNPL платформа (включително и от нови индустрии) и към днешна дата участва в над 14.000 търговски обекта в България и Румъния. Същевременно банката бързо се приспособява към изменящата се пазарна среда и потребителските желания, което оказа помощ на бизнеса ѝ с крайни клиенти и с дребни и междинни предприятия да нарасне над междинното за пазара и да способства позитивно за общия резултат.

Като един от водачите в потребителското финансиране и BNPL сегмента в Югоизточна Европа, през 2021 година TBI Bank е обслужила съвсем 1.25 милиона заявки за заем в България и Румъния и е отпуснала близо 500.000 заема. Така в края на 2021 година активите на банката се усилват с близо 30%, достигайки 710 млн. евро, а кредитният портфейл доближава 544 млн. евро. Румъния, най-големият пазар на TBI Bank, е водач в растежа (38% за Румъния; 32% за всички пазари) и приноса към общите бизнес резултати.

Въз основа на тези позитивни бизнес резултати приходите на банката нарастват с 24% до 124 млн. евро, основно с помощта на 14% нарастване на чистия лихвен приход и впечатляващия 70% растеж на приходите от такси и комисиони. Това разрешава на оперативната облага за 2021 година да доближи 96 млн. евро или близо 30% растеж по отношение на 2020. Печалбата преди данъчно облагане възлиза на 34.6 млн. евро (50% растеж по отношение на 2020 г.). Увеличението на общите разноски на банката с 19% до 61 млн. евро се дължи главно на ускорения растеж на кредитния портфейл и вложенията в нови бизнес линии и пазари.

Освен това депозитното портфолио на TBI Bank доближава 411 млн. евро в края на годината, отчитайки здравословен растеж, който доста изпреварва пазара. В пазарна среда, в която огромните банки стопираха да оферират депозити и даже вкараха негативни лихви, TBI резервира позицията си на едно от най-надеждните места за хората, които търсят позитивна възвръщаемост на спестяванията си. Особено впечатляващ растеж бе регистриран в Румъния, където банката усили депозитното си портфолио с 53%, до момента в който общият пазар се свиваше.

В края на 2021 година TBI Bank има мощни и подсигурени позиции по отношение на капитала и ликвидността си – коефициентът на финансова адекватност е на равнище от 23%, а коефициентът на ликвидно покритие – 376% (повече от 3.5 пъти над регулаторния лимит). Дейностите на банката са подкрепени от непрекъснато подобряваща се дисциплинираност на ръководство на разноските (49% административни разноски към оперативни приходи). Ключовите индикатори за доходност доближават следните равнища: възвръщаемостта на обслужваните заеми за 2021 година е 27%, възвръщаемостта на активите – 4.3%, а възвръщаемостта на капитала – 18.4%. Тези индикатори слагат TBI Bank за следващ път измежду най-печелившите банки в Югоизточна Европа.

„ Рекордно високите ни финансови резултати за 2021 година отразяват изключителната работа на целия екип на TBI, който непрестанно усъвършенства продуктите и услугите на всички пазари, на които оперираме, отговаряйки на непрекъснато изменящите се потребности на нашите клиенти, споделя, основен изпълнителен шеф на TBI. През 2021 година отбелязахме значим миг в историята на нашата организация: навлизането на нови пазари – Литва и Гърция. Амбицията ни за 2022 година е да запазим лидерската си позиция в BNPL сегмента в Югоизточна Европа и да продължим да провокираме откритите правила в банковия бранш. И, несъмнено, ще продължим с напъните си в поддръжка на сътрудниците и приятелите ни в Украйна, които са изправени пред доста компликации. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР