София. 2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в

...
София. 2019 г. ще бъде ключова за пътното строителство в
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова: МРРБ даде „зелена“ светлина на проекти за 3 млрд. лв.

София. 2019 година ще бъде основна за пътното строителство в България. Министерството на районното развиване и благоустройството даде „ зелена " светлина на планове за близо 3 милиарда лева, чиято реализация ще продължи. Това сподели районният министър Петя Аврамова на Осмия спорен конгрес „ Строителството през 2019 година – вероятности и провокации “, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
Топ приоритет на министерството остава сигурността на пътната инфраструктура. В момента Агенция „ Пътна инфраструктура “ прави инвентаризация на автомагистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на систематизиран отчет ще бъдат направени разбор и план за нужните средства. От няколко месеца в Министерство на регионалното развитие се работи по завишаване на гаранционните периоди за пътищата и автомагистралите. „ Ще бъдем безкомпромисни към качеството на осъществяване ", сподели министър Аврамова.
Тя очерта огромните инфраструктурни планове на 2019 година Приоритет на държавното управление остава Автомагистрала „ Хемус “. В момента се работи интензивно по два нови сектора от автомагистралата, а до края на годината се чака да бъдат оповестени публичните поръчки за още две прави – от пътен възел „ Боаза “ до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите към 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в границите на идващите месеци щe бъдат оповестени публични поръчки за строителството на още 137 км от Автомагистрала „ Хемус “.
Годината ще бъде основна и за построяването на Автомагистрала „ Струма “. Агенция „ Пътна инфраструктура “ към този момент разгласи публичните поръчки за строителство на най-тежкия сектор - през Кресненското дефиле в посока София. Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се чака да е готово до края на строителния сезон, както и на сектора Благоевград - Крупник. Работата край Благоевград е към момента спряна поради откритото антично населено място край с. Покровник. Министерство на регионалното развитие чака мнението на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимото културно завещание и ще се съобрази с него, уточни министърът.
През 2019 година ще има прогрес и по още четири основни плана: скоростният път „ Видин-Ботевград “ и автомагистралата „ Русе-Велико Търново “, с която са тясно свързани планът за нов мост на р. Дунав край Русе и тунелът под връх Шипка. Има политическа воля тези планове, дружно с Автомагистрала “Черно море “ и тунела под Петрохан, да бъдат осъществени посредством публично-частно партньорство. Общата им планирана стойност е над 3 милиарда лева, сподели министър Аврамова.
Нови благоприятни условия за бизнес откриват и плановете по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година През 2019 година по Оперативна програма “Регионално развитие” ще бъдат в осъществяване над 400 инфраструктурни плана, в това число огромните планове на общините Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те са за възстановяване на градската среда, превоза и пътната инфраструктура. Ще бъдат актуализирани 53 учебни заведения, детски градини и университети в София, 16 просветителни обекта, в това число 2 университета, в Пловдив, 20 обекта във Варна, 18 в Бургас, 12 в Русе. В община Враца ще се модернизират учебни заведения и детски градини, както и филиалът на Медицинския университет в София - „ Проф. доктор Иван Митев “.
Големи са провокации във ВиК бранша, където със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ ще се построяват обекти за над 1 милиарда лева
Процедурата за кандидатстване е към този момент открита, готови са и формулярите за кандидатстване. Има подготвеност тръжните процедури да бъдат оповестени при започване на 2019 година
Министър Аврамова моли за оптималната готовност при осъществяване на плановете. Нека страната ни бъде една огромна строителна площадка, на която, както и до момента - под светлината на прожекторите, се строят пътища, тунели и мостове, разкрасяват се градовете ни, модернизират се българските учебни заведения. „ А Министерство на регионалното развитие ще бъде освен предан сътрудник на бизнеса, само че и неутрален коректив ", сподели министърът.
Министър Аврамова дефинира идните планове като огромно предизвикателство за строителния отрасъл на среща, която организира по-късно през днешния ден с президента на Европейската асоциация на строителната промишленост Кйетил Тонинг, ръководителя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев, почетния ръководител инж. Симеон Пешов и Любомир Качамаков – член на Управителния съвет на камарата и вицепрезидент на европейската асоциация. Пред гостите тя акцентира положителното партньорство сред Министерство на регионалното развитие и КСБ и уточни, че камарата е член на Консултативния съвет в региона на проектирането, строителството, капиталовия развой, жилищната политика, енергийната успеваемост, районното развиване и стратегическото обмисляне. Кйетил Тонинг срещна министъра с активността на асоциацията и обърна внимание, че нейните членове приготвят отзиви и мнения, които показват пред Европейската комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР