София. 13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор

...
София. 13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор
Коментари Харесай

13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

София. 13 са подадените заявки за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ „ Белене “. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция. На 22-ри май тази година в Официален вестник на Европейския съюз бе оповестена процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ „ Белене “. В рамките на поканата бе дадена и опция за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно присъединяване в бъдещата плана компания, както и/или за закупуване на електрическа сила от бъдещата електроцентрала. Крайният период за подаване на заявките беше 19 август.
Седем са фирмите, декларирали интерес да вземат участие като стратегически вложител в плана – съветската държавна корпорация „ Росатом “ посредством компанията „ Атоменергопром “, Китайската национална нуклеарна корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, записана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми „ АЕЦ Белене “ и „ Атомна електроцентрала Белене 2019 “, записана в България компания „ ИПК и УП “ ЕООД. Френската компания „ Фраматом “ заявява интерес за присъединяване при структурирането на финансирането на плана за обезпечаване на системите за сигурност, в това число електрически, системи за съоръжение и надзор и други. От страна на американската „ Дженерал електрик “ се декларира присъединяване при структуриране на финансирането, както и като евентуален архитект и снабдител на разнообразни пакети, в това число съоръжение за турбинна зала, компресори, трансформатори и други.
В период от 90 дни работна група с представители от Министерството на енергетиката, „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, „ Национална електрическа компания “ ЕАД и „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД ще изготви къса листа на компаниите, декларирали интерес за присъединяване в плана АЕЦ „ Белене “ като стратегически вложители.
Теменужка Петкова разяснява, че деклариралите предпочитание за присъединяване в плана за АЕЦ „ Белене “ са едни от огромните международни водачи в нуклеарната енергетика. По думите и тяхното присъединяване се състои освен посредством обезпечаването и производството на съоръжение, само че с финансова помощ за плана. Именно това финансово присъединяване дава сериозна поръчка за вероятен и действителен план АЕЦ „ Белене “. Според Петкова началният песимизъм във връзка с това дали ще има интерес към реализацията на плана към този момент е заплеснат, доказателство, за което са подадените 13 заявки.
Заявен е интерес от страна на Република Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в плановата компания, както и заявление за изкупуване на електрическа сила от АЕЦ „ Белене “. В момента е в ход съгласувателна процедура във връзка със заявката.
Български компании като „ Атоменергоремонт “ АД и „ Гранд енерджи дистрибюшън “ ЕООД също са показали интерес. Заявления за изкупуване на сила са подадени от „ Гранд енерджи дистрибюшън “ ЕООД и от „ ЮРопиан тред оф енерджи “ АД, също обявиха интерес да вземат участие в плана за нуклеарната централа. Една година е крайният период за избор на стратегически вложител и реализация на плана.
Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков разгласи на конференция, че партията е задоволена от поръчките на 13 участника за реализацията на плана. Участието на тези претенденти със международна значителност в нуклеарната енергетика е доказателство, че АБВ е права що се отнася до въпроса за реализирането на плана АЕЦ „ Белене “. Според Петков представителите на Китай и Русия, които участваха в процеса са посещавали Сърбия и Северна Македония с подготвеност авансово да договорят изкупуване на електрическа енергия. Въпросът е за какво България не го прави, а го прави стратегическият вложител. По думите му построяването на АЕЦ „ Белене “ ще даде позитивен подтик на цяла Северна България.
Виолета СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР