София. 11 246 деца от I до VII клас в

...
София. 11 246 деца от I до VII клас в
Коментари Харесай

11 246 деца от I до VII клас в българските неделни училища в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се проведе онлайн

София. 11 246 деца от I до VII клас в българските неделни учебни заведения в чужбина се явиха на първия по рода си тест по български език, който се организира онлайн. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Тази година външното оценяване за притежаване на родния език е по избор, само че от 2022 година то ще е наложително за всички възпитаници от първи до девети клас в това число.

Интересът към изпита беше впечатляващо мощен - включиха се 341 учебни заведения от 39 страни. Министерството подкрепя организационно, методически и финансово общо 376 неделни учебни заведения в 44 страни с 19 856 възпитаници от І до VІІ клас.

Включиха се възпитаници от български генезис или от смесени бракове, родени в чужбина, които по избор на своите родители учат техния език. Най-масово беше присъединяване на българчетата в Украйна, Англия и Испания. Най-много проби са попълнени от възпитаници във втори, първи и трети клас.

Изпитът се организира в събота от 8 до 20 ч. българско време. Първи се включиха децата в Нова Зеландия и Ванкувър в Канада, последни попълниха теста българчетата в Съединени американски щати и останалите елементи от Канада.

Учениците решаваха задания в електрона платформа, като всеки влизаше с неповторим код. Децата от първи до трети клас отговаряха на 15 въпроса в границите на 30 минути. Двадесет задания за 40 минути имаха учениците от четвърти до седми клас. По общото мнение на техните учители всички са се справили бързо и сполучливо.

Тестовете са готови от МОН, с цел да бъде оценен постигнатият от учениците прогрес в неделните учебни заведения. Анализът на резултатите ще разреши да се вземат ограничения за възстановяване качеството на образованието, за актуализиране на образователните стратегии и пособия, за спомагателна подготовка на учителите и други

Тестовете и платформата за изпита са създадени в границите на националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР