Собствениците ще бъдат обезщетени с имоти в периферията, но редуцирани

...
Собствениците ще бъдат обезщетени с имоти в периферията, но редуцирани
Коментари Харесай

Георги Георгиев: Спасихме от застрояване 56 междублокови пространства в „Овча купел“

Собствениците ще бъдат обезщетени с парцели в периферията, само че редуцирани с 25%

В момента се работи и за спасяването на 15 терена в „ Младост “56 междублокови пространства се избавят от застрояване в столичния регион „ Овча купел “. Това стана допустимо откакто Столичният общински съвет одобри градоустройствен проект, направен от основният проектант на София Здравко Здравков. Там можеха да бъдат издигнати десетки жилищни блокове с обща повърхност над 150 хиляди кв/м застроена повърхност на жилищата. Вместо това общината ще резервира тези терени. Това сподели ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Там се планува построяването на 4 детски гради, учебно заведение, два етажни паркинга, културен дом и една спортна зала. Ще има и детски и спортни площадки, само че приоритет се дава на зелените пространства, изясни още Георгиев.

Собствениците ще бъдат обезщетени с парцели в периферията на квартала, където няма да са покрай другите жилищни здания. Освен това те са редуцирани до 25%. Това се прави за първи път в страната по признатите ремонти през 2020 година, които бяха готови от Столична община. Това са 56 парцела с обща повърхност от 60 декара, където можеха да се строят жилищни здания, а в този момент ще останат зелени пространства и на тях ще се построява обществена благосъстоятелност, каквато са поискали жителите на квартала на извършените 4 публични разисквания. Работихме четири години, с цел да стигнем през днешния ден дотук, сподели още Георги Георгиев. И изясни, че ще се работи поетапно по финансирането на плановете.

Председателят на СОС заяви, че сега се работи за спасяването на 15 междублокови пространства в „ Младост “. Там работим с общинските съветници, с цел да можем наесен да приемем и този проект, сподели още Георгиев.

Най-застрашените от застрояване междублокови пространства са в кварталите „ Младост “, „ Овча купел “, „ Дружба “.

„ Нашата страна след 70-те години построява кварталите с сложно застрояване и в тях след реституцията се появяват два вида несъгласия. Едното е на притежателите на парцелите, които живеят трайно в квартала, а другите са притежателите на възобновени парцели.

Подходът, който предлагаме през днешния ден е огромен и предлага нов вид решение на задачата. Ние даваме опция средата да бъде трайно усъвършенствана и хората да нямат частни парцели пред блоковете си, като изместим частните парцели по периферията. Знаете проблема с парцела на господин Блъсков, който е в „ Мусагеница “ – това е един частен парцел, представете си 56 частни терена “, сподели арх. Здравков. И изясни, че с извършените публични разисквания са чути настояванията на хората, тъй като не всеки желае да има паркинг пред блока, едни желаят зелени площадки, други – културен дом, а трети – детска градина./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР