Собствениците на новата мегакомпания (от ляво надясно): Христо Дойчинов, Елвин

...
Собствениците на новата мегакомпания (от ляво надясно): Христо Дойчинов, Елвин
Коментари Харесай

Чисто х4

Собствениците на новата мегакомпания (от ляво надясно): Христо Дойчинов, Елвин Гури и Лъчезар Петров

Последните години демонстрират възходящото търсене на профилираните услуги на фасилити мениджмънт фирмите

След като закупи двата водача във фасилити мениджмънта, " Мундус " се е договорила и за " Ей.Ес.Ес - България "

Фондът KJK закупи 60% от пловдивския производител " Лидер - 96 " с инвестиция от 7 млн. евро

Двете най-големи компании за поддръжка на здания се сплотяват и имат нов главен притежател

Производителят на My Day е с нов притежател, финансиран от фонда Empower на Елвин Гури и компания на мениджъра на Григор Димитров

Как " МамутДиБи " получи 1.6 млн. евро, с цел да пораства, или какво им е забавното на огромните масиви данни
Две години, два фонда, четири покупко-продажби, водач в бранша. Това в резюме е историята на основаването на най-голямата компания в страната за така наречен фасилити бизнес. Тази година двата фонда за дялови вложения Empower Capital и KJK Capital продължиха с шопинга, като този път получиха две приблизително огромни компании, профилирани в доставката и поддържането на по-сложи системи - от електрически през вентилационни до UPS-и. Така обогатен и пакетиран бизнесът към този момент е с оборот от към 30 млн. лева А проектът е да порасне в пъти през покупко-продажби в бранша, само че и в прилежащи страни.

Технически за новите покупко-продажби

За да финансират двете нови покупко-продажби, през април мажоритарните акционери на " Мундус сървисиз " – Empower Capital и KJK Capital, усилват капитала на компанията с 1 млн. евро. В началото на юни следва ново повдигане, като при него акциите са записани напълно от един от създателите на " Ей.Ес.Ес. - България " – Христо Дойчинов. Срещу 280 хиляди евро той придобива 3.9% от " Мундус сървисиз ". Дяловете на двата фонда понижават до по 41.9% (от по 42.5%), а останалите 12.3% се държат от създателя на " Вики комфорт 2004 " Лъчезар Петров.

Двете нови придобивания към този момент получиха нужните регулаторни утвърждения и са приключени и вписани в Търговския указател. Четирите дъщерни сдружения в групата към момента оперират настрана, само че концепцията е до края на годината всички те да бъдат влети в " Мундус сървисиз ", изяснява изпълнителният шеф на Empower Capital Елвин Гури.

Двете попълнения

" Ей.Ес.Ес. - България " е основана през май 2007 година от Христо Дойчинов и гръцкия бизнесмен Спиридон Белос. Пресечната точка идва по линия на работата на Дойчинов като планов управител в гръцка компания, занимаваща се със системи за сигурност, която след това е добита от Siemens. Белос пък по това време е изпълнителен шеф за България на производителя на индустриални акумулатори Sunlight, който е част от групата на Germanos. Последната беше добита от гръцката ОТЕ, а локалното и мобилно отделение " Глобул " години наред е главен клиент на " Ей.Ес.Ес. ". Създадената от Белос и Дойчинов компания е с фокус върху общата техническа поддръжка, като специализира по задачата за телекоми и техните централи. По-описателно отговорността е за всички системи в една сградна апаратура - електро, климатизация и вентилация, отопление, дизел генератори и UPS-и, надзор на достъпа, видеонаблюдение, пожарни системи (за уведомяване и гасене), и така нататък, изяснява българският съосновател на сдружението. Освен здания компанията поддържа и мобилни станции на телеком оператори, които са из цялата страна. От 2015 година към услугите се прибавя и разчистване, като екипът съвсем се удвоява и към днешна дата е към 110 души, от които към 50 се занимават с техническата поддръжка. Оборотът през последните години се движи в диапазона 4.5-6.5 млн. лева

Решението за продажба на бизнеса идва както около желанието на Белос да се пенсионира, по този начин и около осъзнаването, че бъдещето на бранша е обвързвано с консолидация на играчите на пазара.

Сделката с " ВМ аутомейшън " от своя страна пък е скъпа с това, че компанията е вносител на някои хардуерни артикули, нужни във фасилити мениджмънта, изяснява Елвин Гури. Дружеството е учредено през 2009 година като част от основаната от издателя на списание " Мениджър " Васил Мирчев икономическа група " ВМ финанс ". Още същата година е подписан дистрибуционен контракт с Johnson Controls, която е производител на електроника и HVAC (отопление, вентилация и климатизация, ОВиК) съоръжение за здания и на електроника за автомобилната промишленост. Към 2016 година приходите й са 3.2 млн. лева спрямо 3.6 млн. лева година по-рано.

Така с придобиването на 100% от българското сдружение, което е формален представител на американската група за България, " Мундус сървисиз " на процедура печели преимущество както при кандидатстването за поръчки, по този начин и при обслужването на към този момент съществуващите си клиенти. " За нас това е добре, тъй като много огромна част от фасилити мениджмънта и техническата поддръжка е климатизация и по този начин ние затваряме един цикъл - освен да обслужваш, само че и да можеш да доставяш и елементи и да предоставяш по-добри цени за клиента ", изяснява Христо Дойчинов.

" Искаме да можем да предлагаме и финансови решения на клиентите си. Защото инвестицията в такива системи не е по никакъв начин дребна, а тя не е в главния бизнес на клиентите - това са съпътстващи системи за поддръжка ", показва Гури. Сред проектите са и услуги по действен лизинг на друг вид съоръжение, споделя още той.

Всичко за постройката

Още при основаването на " Мундус сървисиз " акционерите на компанията оповестиха упоритостите си тя да се трансформира в водач във фасилити мениджмънта в страната, който предлага всички услуги. В този относително млад за България пазар влизат най-разнообразни действия в една постройка - от почистването и техническата поддръжка на електро и климатичните съоръжения, през системите за енергийна успеваемост и за пожарна и спешна сигурност, озеленяването и грижата за зелените площи до строително-ремонтни услуги.

Целият пазар в страната се прави оценка на към 3 милиарда евро. В тази сума обаче се включват и действия като защита на здания и промишлен кетъринг и поддържането, които фирмите не аутсорсват към профилирани сдружения, а правят сами. Ако всички те се извадят от уравнението, пазарът в частта разчистване и техническа поддръжка на здания се прави оценка на към 700 млн. лева

След тазгодишните две покупко-продажби обединяването " Мундус " към този момент има над 2500 чиновници в страната и поддържа над 3 млн. кв. м площи в близо 2500 местоположения. Броят на клиентите е към 300, като измежду тях са да вземем за пример телекомите " Мобилтел " и " Теленор ", финансови институции като Пощенска банка и Уникредит Булбанк, летищата във Варна и Бургас, търговски центрове като столичните The Mall, " Сердика център " и Park Center, веригата бензиностанции " Еко петролеум ", индустриални компании като производителите на авточасти " Интегрейтид микро електроникс България " и " Бер-Хелла Термоконтрол ", производителя на хигиеничен фаянс Roca, и други

Индустрията е една от областите, към които акционерите на " Мундус сървисиз " заявиха интереса си още при основаването на компанията. Идеята е, че с разширения си екип и експертиза групата към този момент да може да предложи доста по-широк кръг от услуги – освен разчистване в самата индустриална зона, само че и поддръжка на оборудванията, разчистване във външния регион, енергийна успеваемост и така нататък

Сега фокусът се уголемява и в още едно направление. " Искаме " Мундус " да се трансформира в компания, която влиза още на планово равнище при клиентите - при дизайна и построяването на системите, нужни в постройката ", споделя Лъчезар Петров. Клиенти може да са да вземем за пример сдружения, които желаят да стартират бизнес в България и които " Мундус " би могла да съветва още преди да стартират да строят мощностите си в страната и по този начин да понижат оперативните разноски за поддръжка.

" Ще се развиваме в три посоки - работа с сегашни клиенти, на които ще предлагаме спомагателни услуги към към този момент съществуващите, втората посока е да влизаме при нови клиенти, на които ще предлагаме сложни услуги, и третото е да имаме клиенти още на планово равнище – бъдещи вложители, които желаят да вършат бизнес в България ", изяснява Лъчезар Петров.

Отделно проектът за идващите години включва и интернационална агресия - както посредством основаване на лични клонове, по този начин и посредством придобивания. В радара все още са прилежащите страни - Румъния, Гърция и Сърбия, където по думите на Елвин Гури пазарите са много фрагментирани, както и в България. И в трите страни към този момент има деклариран интерес от огромни корпоративни клиенти, които биха желали да работят с " Мундус сървисиз ", както и набелязани евентуални покупки, показва мениджърът.

Погледнато в вероятност, упованията на акционерите са след три години оборотът на обединената компания, който сега е от порядъка на 30 млн. лева, да доближи към 50 млн. евро.

" Възнамеряваме да реализираме това както посредством органически напредък, по този начин и посредством спомагателни придобивания, защото интензивно търсим благоприятни условия за покупка на други компании, които да прибавят спомагателни услуги към портфолиото на групата ", показва създателят и ръководещ сътрудник на финландския фонд KJK Capital Куста Аима.

Така локалният фасилити колос може да стане и балкански състезател, а след години да бъде платен от още по-голям международен представител на бранша. А първият резултат от покупко-продажбите дотук е, че в сивия и раздробен почистващ бизнес в страната се появи огромен състезател, който заявява, че работи напълно на ярко.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР