Собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем трябва да

...
Собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем трябва да
Коментари Харесай

Нов удар срещу отдаването на имоти под наем чрез Airbnb и Booking

Собствениците на парцели за краткосрочно отдаване чартърен би трябвало да имат единодушието на най-малко половината от съседите в блока, в случай че желаят да настаняват посетители. Това оферират петима депутати от ГЕРБ отпред с Даниела Савеклиева. Текстът е вкаран в плана за промени в Закона за туризма, който се приготвя за второ четене в Народното събание. Това е следващата рестрикция за хората, които употребяват електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Booking, с цел да отдават стаи и жилища за краткосрочно настаняване.

А към този момент има мнения, че предлагането ще сътвори проблеми. 

„ Идеята да има глоба от общото заседание на етажната благосъстоятелност е добра. Хората, които населяват трайно постройката, би трябвало да имат някаква сигурност  – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има връзка сред притежателя, който отдава парцела си краткосрочно, и останалите притежатели. На този стадий обаче считам, че предлагането ще сътвори повече проблеми, в сравнение с да откри решения. Първо би трябвало да се намерения за смяна на Закона за етажната благосъстоятелност, която да подсигурява законно осъществяване на общи събрания “, коментира пред Investor.bg Ламбро Попов, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС). 

В момента кворум от 50% наличие на общите събрания в жилищна постройка е изключителна необичайност.  „ Общото заседание е форма на присъствено взимане на решения и в тази връзка би следвало първо да се намерения за смяна в Закона за етажната благосъстоятелност, който да разреши отдалечено взимане на решения или да смекчи кворумите за приемането им, с цел да не се получи противоположен резултат. Рискуваме изцяло да ограничим опцията на притежателите на парцели да ги отдават краткосрочно, защото това ще бъде обвързвано с общата воля на едно заседание, чиито механизми за взимане на решение не са напълно прецизни. Те основават компликации при ежедневното ръководство на етажната благосъстоятелност, а какво остава за изключителни случаи каквото е краткосрочното отдаване на парцели “, означи Попов.

Миналата зима група депутати отпред с Менда Стоянова внесоха други ремонти, с които желаеха парцелите, предлагани на туристи в интернет, да се категоризират, а уеб сайтове, които качват разгласи на нелегитимни обекти, да бъдат блокирани, спирани и впрочем. 

Заради мощния публичен отпор предлагането бе модифицирано и сега за наемодаталите остава задължението да впишат парцелите си в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Наредбата по какъв начин тъкмо да става вписването в регистъра обаче още не е подготвена. 

Междувременно с други промени Народното събрание реши притежателите на парцели за краткосрочно наемане да бъдат облагани с  патентен данък  - от 25 до 250 лева съгласно местонахождението на обекта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР