Собственици на автомобили в Добрич са притеснени, че не могат

...
Собственици на автомобили в Добрич са притеснени, че не могат
Коментари Харесай

В Добрич не могат да си плащат местните данъци и такси - заради спор на ниво местна управа

Собственици на коли в Добрич са обезпокоени, че не могат да минат механически обзор без заплатен налог, а общинската работа за локални налози и такси ще приема заплащания чак от 15 март.
Кореспондент на Actualno.com стана очевидец по какъв начин поданици на града недоволстват, че не могат да платят данъка си и за жилища и такса " боклук ". Приемат се заплащания единствено за остарели отговорности, само че не и за 2019 година Служителите обясниха, че по изключение водачите могат да минат механически обзор на колите си, в случай че нямат отговорности от предходни години, а в пунктовете няма да се изисква записка за заплатен налог за транспортното средство от тази година.
На днешната си сесия общинските съветници на Добрич отхвърлиха да прегласуват върнатото решение от регионалния шеф, касаещо признатата Наредба за установяване на локалните налози на територията на община Добрич. В претекстовете си регионалният шеф показва нарушавания на процесуалните правила от страна на вносителя, липса на направена и оповестена предварителна оценка за въздействието на нормативния акт, както и липса на финансова аргументация при образуване на размера на налога върху транспортните средства и непубликувана информация за постъпили оферти по показания план.
Председателят на Общинския съвет и вносител на докладната бележка Иво Пенчев уточни, че е потърсено мнението по проблема от Националното съдружие на общините в Република България, Националната асоциация на ръководителите на Общински препоръки и парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Той цитира член 20 от Закон за нормативните актове, съгласно който предварителната оценка на въздействието на нормативния акт се прави при изработването на закон, кодекс и подзаконов нормативен акт на Министерския съвет, а в другите случаи такава оценка на въздействието, може да се извърши по преценка на съставителя на плана. А в тази ситуация разногласието е обвързван с Наредбата за установяване размера на локалните налози на територията на община Добрич.

Зам.-кметът по финансите Елка Димова изясни пред Actualno.com, че все още вредата към бюджета на общината поради разликата в облагането е малко над 920 хиляди лева вследствие на върнатото от регионалния шеф решение на общинския съвет. Ако той нападна решението на съветниците в Административния съд, общината е подготвена да показа позицията си в своя отбрана. Освен това регионалният шеф носи отговорност по Закона за отговорността на страната и общините за вреди, в случай че бъде нарушена приходната част на общинския бюджет от негови непозволени дейности.
Заради задължения на регионалния шеф Actualno.com не съумя да вземе позицията му дали ще нападна в съда признатата разпоредба, или ще отдръпна заповедта си. От регионална администрация ще излязат с публично мнение, когато получат днешните решения на Общински съвет – Добрич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР