Собственикът на мексиканския резерват Осток“ се оплака, че въпреки решението

...
Собственикът на мексиканския резерват Осток“ се оплака, че въпреки решението
Коментари Харесай

Те продължават да унищожават екосистемата”: Кокаиновите хипопотами на Пабло Ескобар

С обственикът на мексиканския резерват „ Осток “ се оплака, че макар решението на колумбийските управляващи да експулсират „ кокаиновите “ хипопотами от страната, това в никакъв случай не е направено , написа в. „ Екселсиор “. Зоологът Ернесто Зазуета сподели, че преди година неговият резерват е предложил преместването на 74 хипопотама от Колумбия в Мексико, Индия и Перу, само че държавното управление на Колумбия не е дало позволение за това.

Хипопотами, отглеждани в миналото в имението му от известния наркобарон Пабло Ескобар, в този момент се развъждат в дивата природа и заплашват екосистемата на Колумбия. В момента има към 170 индивида. Зазуета твърди, че има всички нужни благоприятни условия за превозване на животните, само че колумбийските управляващи към момента не са съумели да вземат решение и към момента преглеждат молбата. „ Много е тъпо, че няма прогрес. Една година е доста време. Разбираме, че някои животни са били сполучливо стерилизирани, само че това не е задоволително, с цел да реши казуса. Те се развъждат бързо и не престават да унищожават екосистемата ”, оплака се зоологът.

Според неговия проект 60 хипопотама ще отидат в резервати в Индия, Мексико ще вземе 10, а Перу ще вземе още четири. Такава хуманна стъпка доста ще понижи популацията на животните. „ С всяка минута това хуманно решение се отдалечава. Разбираме, че това не е трайно решение на казуса, само че размножаването на животните ще бъде съществено забавено, както и вредите, които предизвикват “, споделя Зазуета.

Pablo Escobar's horny cocaine hippos could see their population explode into a 1,000-strong herd as efforts to cull them have failed
— Daily Star (@dailystar)
През ноември 2023 година колумбийският министър на околната среда Сусана Мухамад разгласи, че 20 хипопотама ще бъдат стерилизирани, а останалите ще бъдат изпратени в чужбина или унищожени. В същото време Зазуета твърди, че унищожаването на животните няма да бъде доста по-евтино от препоръчаната от него алтернатива за пренасяне.

Наркобаронът Пабло Ескобар незаконно внасяше хипопотами от Африка за своя частен зоопарк през 80-те години. По-късно четири индивида бяха оставени без контрол в езеро покрай изоставено имение и започнаха да се развъждат. Поради неналичието на естествени врагове броят им се усили. Експертите се притесняват, че до 2040 година броят на тези животни в Колумбия ще доближи 1500.

В същото време при започване на февруари беше обявено, че потомците на хипопотамите, благосъстоятелност на Ескобар, започнаха да атакуват хора. Според колумбийците с течение на времето животните са станали непредсказуеми и нападателни.

* Видеото е илюстративно
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР