Собственикът на компанията - купувач на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Гинка

...
Собственикът на компанията - купувач на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Гинка
Коментари Харесай

Гинка Върбакова: Милионер съм, не познавам политици

Собственикът на компанията - покупател на електроразпределителното сдружение ЧЕЗ Гинка Върбакова сподели в изявление за Нова телевизия, че е милионер с активи за над 100 млн. лева, че няма отговорности към Националната организация за приходите, че е човек от бизнеса, че не желае да е обществена персона и да бъде употребена за политически цели.

В изявлението, взето през вчерашния ден по обед, тя сподели, че не се познава с политици като се изключи подалата оставка министър на енергетиката Теменужка Петкова, която прави оценка като специалист, а не политик. Познанството им станало инцидентно преди 20 година и прераснало в другарство, само че Петкова не е имала отношение към договорката и не е била в положение да способства с нещо за нея, по думите на Върбакова.

В същото време акцентира, че в случай че страната с инспекциите, които разпореди, попречи на договорката, това ще е нарушение на капиталов интерес. " Никой не ме потърси и не ни попита кои сме и за какво участваме. Ако страната имаше терзания, можеше да пристигна ", разяснява тя и добави, че е афектирана от политическото говорене по неин адрес на малко име, станало нарицателно.

" От 10 година се занимавам с енергетика и то доста съществено ", сподели Върбакова. В отговор на въпрос тя увери, че няма желание да препродава електроразпределителната компания, нито е подставено лице. " Зад продавача стои чешката страна, продавачът е обществена компания и за тях е доста огромен репутационен риск, в случай че създадат договорка с лице, зад което стои неразбираема благосъстоятелност, " сподели бъдещият притежател на българския бизнес на ЧЕЗ.

Тя изясни със строги клаузи за конфиденциалност и опасността от неустойки отхвърли си да отговори на въпроса коя е финансиращата интернационална банка и има ли клонове в България, както и цената на договорката. Каза единствено, че при капиталовото финансиране нормална процедура е да се употребява залог на акциите на сдружението, което ще придобие активите.

Бъдещият притежател разчита на екипа на електроразпределителното сдружение, само че са вероятни промени във висшия мениджмънт. " Сменя се собствеността, само че не и ръководството на компанията. Купуваме компанията с нейния екип, ще разчитаме да си правят работата ", сподели тя и добави, че нейното сдружение " Инерком " ще задава рамката и тактиката и ще следи за сигурността и успеваемостта на компанията.

В изявлението на Върбакова участваше и ръководителят на съвета на шефовете на сдружението - покупател Милена Стоева, която в предишното е работила в групата на ЧЕЗ.

Върбакова сподели, че е родом от Пазарджик, само че от години живее в София.

Междувременно през днешния ден чешкият ежедневник " Лидове вести " излиза с обява, съгласно която финансирането на договорката е комбинирано - лични средства на купувача, банкови гаранции и заем от офшорни компании за съвсем половината от цената. Директорът в чешкото издание Веселин Вачков разяснява пред БНР, че една от офшорните компании е " Ескорт Трейд " и неин съсобственик е руско-грузинският предприемач Паат Гонгонешвили, чието име попада в интернационалното следствие за укриване на налози " Парадайз пейпърс ". Чешкият вестник е част от медийна група, притежавана от премиера на страната Андрей Бабиш.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР