Собственик на имот в Кършияка усвои без позволение терасата на

...
Собственик на имот в Кършияка усвои без позволение терасата на
Коментари Харесай

Собственик на апартамент в Кършияка усвои терасата си, “Северен“ я обяви за незаконна самоделка

Собственик на парцел в Кършияка усвои без разрешение терасата на жилището си. Пловдивчанинът е заградил отвореното пространство на покрива на кооперацията, където по план попада терасата му, и я е приобщил към едно от пространствата в жилището. Сложил е дограма и е измазал новоизградената периферия. Освен това е построил спомагателна покривна структура, за която с просто око се вижда, че е компрометирана.
Прочетете още
Години по-късно обаче притежателят се сдобил със заповед за събарянето ѝ. Незаконната структура попаднала в полезрението на институции и контролни oргани след подаден сигнал от 2019г., разбра TrafficNews. Той бил адресиран до кмета на регион „ Северен “, като в него се показва, че на четвъртия етаж в жилищна кооперация на ул. „ Мария Кюри “ 12 има построена спомагателна сграда. През март 2020г. към Регионална дирекция за народен строителен надзор дошъл различен сигнал от различен жител по същия мотив. Той била препратен към кметство „ Северен “.

Започнали инспекции от страна на администрацията на районното кметство. От притежателя били изискани строителни бумаги за направенистроително-монтажните действия на терасата му. Такива по този начин и не били предоставени в допустимия период. Била осъществена ревизия на място, при която е установено съществуването на спомагателна структура, друга от фасадата . Не е изработен обаче вътрешен оглед, заради отсъствието на притежателя на жилището на 4-ия етаж.

Прави усещане, че в хода на делото един от жителите, алармирали за противозаконната сграда, е подал желанието са отдръпна жалбата. Той е показал, че същата е подадена  обратно на волята му и е показал своите подробни съображения. „ Отказвам се от жалбата, апелирам, никой да не ме търси “, се написа в тях.



Последвала обаче инспекция на документите, която установила, че към жилището е „ направено обграждане на тераса с обща повърхност 4,95 кв.м., представляваща отклоняване от утвърдените архитектурни планове на жилищната постройка, изменение на фасадата на постройката, без строителни бумаги и без единодушие на притежателите “.

Заради същото е формиран Констативен акт, че терасата съставлява нарушаване по Закона за устройство на територията и следва да се унищожаване. Той бил обжалван от притежателя на парцела. В хода на делото, съставът на съда счел, че градежът е вярно избран като “заграждане на тераса “. Според правораздавателния орган съществуваща тераса е или приобщена към спалня, или  обособена като независимо помещение.

В този смисъл магистратите афишират заповедта за срутване на противозаконната сграда, издадена от регион „ Северен “ за вярна и удостоверяват, че следва да бъде изпълнена от притежателя на парцела. На него не са присъдени разходи по изгубеното дело. Решението на Административния съд в Пловдив може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в границите на две седмици, на дали стопанинът на усвоената тераса ще го направи - следва да разберем. 

Проблемът с противозаконното строителство в жилищни здания и асимилиране на тераси в Пловдив е преднамерен. Навикът на притежатели на жилища самосиндикално да подхващат реконструкции е сложен за премахване. Само преди няколко месеца медията ни ви роман за извънредно очевиден случай, в който притежател на парцел направи спомагателна стая на покрива на жилищна кооперация. Повече по тематиката, вижте тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР